Мерцедес: Може да съжаляваме, че пуснахме Де Врийс в Ред Бул

Един от главните инженери в отбора на Мерцедес във Формула 1 Андрю Шовлин сподели своето мнение, че базираният в Бракли тим може да съжалява от факта, че Ник де Врийс преминава в семейството на Ред Бул за началото на сезон 2023.

През последните няколко години нидерландецът бе титуляр на Мерцедес във Формула Е и резервен състезател на германския отбор във Формула 1. Като такъв той взе участие в няколко теста и две свободни тренировки през 2022 година със „Сребърните стрели“.

Освен това той получи и шанс да участва в Гран При на Италия с тима на Уилямс, като след неговото силно представяне на „Монца“ той много бързо бе привлечен от Ред Бул за заместник на Пиер Гасли в Алфа Таури. Според Шовлин точно този трансфер на нидерландеца в лагера на „биковете“ може да изиграе лоша шега на Мерцедес, тъй като в Бракли вярват, че Де Врийс е един много бърз и способен пилот, който съвсем скоро може да създава проблеми на Люис Хамилтън и Джордж Ръсел.

Колко бързо Ред Бул открадна Ник де Врийс след Гран При на Италия?

„Не се съмнявам, че Ник има нужните качества да печели състезания, ако попадне в правилния отбор с правилната кола. Дали ще стане световен шампион зависи изцяло от него. Той има по-малко време да постигне това, на фона на неговата възраст (28 години).„Ние имахме споразумение с него, което гласеше, че ако не му намерим място в отбор на Мерцедес (Мерцедес, Макларън, Астън Мартин, Уилямс) той може да поеме в друга посока. Ние може и да съжалявам затова, че го пуснахме да си тръгне.„Няма да се изненадам, ако скоро го видим да се бори с нас на пистата като пилот на Ред Бул. Изобщо няма да е изненадващо ако това се случи в следващите 12 месеца“, обясни Шовлин в пасаж от книгата Max & Nyck.

Волф се надява някой ден Де Врийс да стигне и до Ред Бул

Самата книга ще се публикува в Нидерландия като тя анализира как Макс Верстапен е повлиял на интереса към Формула 1 в Ниската земя и обяснява как двукратният световен шампион е допринесъл за това на стартовата решетка през 2023 да има двама нидерландци. В книгата също така се описва и нестандартният път до Формула 1, който бе предприет от Де Врийс.

Алфа Таури: Де Врийс да не се сравнява с Верстапен

Като много други млади пилоти нидерландецът кара в младежките шампионати, където спечели титлата във Формула 2 през 2019 година. След това обаче той не успя да си намери място като титуляр във Формула 1 и се насочи към състезанията за издръжливост и Формула Е, където стана шампион през 2021 година.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти