WRC календарът за 2023 вече се оформя

В няколко италиански медии изтече първата версия на календара на Световния рали шампионат (WRC) за догодина, като тази селекция на ралита едва ли ще бъде потвърдена от ФИА и промоутърът на първенството. Тази първа версия трябваше да бъде представена на Световния съвет на ФИА в края на юни, което не се случи и сега се чака това да се случи през октомври.

В сравнение с този сезон календарът на WRC има не много, но много интересни промени, като на първо място е видно отсъствието на Германия и САЩ, като се очакваше тези много важни пазари за всички автомобилни компании, които участват в спорта, да се върнат максимално бързо. Явно обаче това няма да стане още догодина.

През март можем да очакваме завръщането на рали “Мексико”, като това беше официално обявено в страната, но все още не е потвърдено от ФИА. Също така за априлския слот се борят Аржентина и Чили - две много интересни макадамови ралита, като “Чили” дебютира много успешно през 2019, а след това стана единственото рали, което не беше отменено през 2020 заради коронавирус пандемията, а заради социалните проблеми и бунтовете в страната, тръгнали от увеличаването на цената на билетите за градския транспорт в столицата на страната Сантяго.

Танак спечели за трети път рали "Финландия"

Другата новост е все още непотвърденото ново рали в Саудитска Арабия, което може би ще се проведе през ноември.

WRC иска да се завърне в Близкия изток още през следващата година

Така се оформя и календарът: през януари сезонът стартира с “Монте Карло”, през февруари е битката на снега в “Швеция”, следва “Мексико” (март), “Хърватия” (април) плюс “Аржентина” или “Чили” (пак април), после “Португалия” (май), “Сардиния” и “Сафари” (юни), през юли ще са двете най-бързи макадамови ралита “Естония” и “Финландия”, “Нова Зеландия”  през септември и “Япония” през октомври. Все още непотвърденото ново рали в Саудитска Арабия трябва да закрие сезон 2023.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти