WRC иска да се завърне в Близкия изток още през следващата година

Организаторите на Световния рали шампионат (WRC) искат да прибавят кръг в Близкия изток към календара на шампионата, по възможност още през следващата година. За последно WRC посети тази част на света през 2011 година когато се проведе рали „Йордания“, в което победата грабна Себастиен Ожие.

Желанието на промоутъра на WRC е догодина календарът да включва общо 14 ралита, като осем от тях ще бъдат в Европа, а останалите извън територията на Стария континент. Това ще е в пълен контраст на последните два сезона, в които почти всички кръгове бяха в Европа заради пандемията от коронавирус.

WRC иска да добави второ снежно рали към календара си
WRC иска да добави второ снежно рали към календара си

Амбицията на организаторите на Световния рали шампионат е календарът да включва поне едно състезание на всеки един обитаем континет, а рали в Близкия изток е определяно като много важно за тази мисия. Все още не е ясно дали Йордания, която освен през 2011 прие WRC още през 2008 и 2010, отново ще може да се пребори за кръг от шампионата, тъй като по-логична опция изглежда Саудитска Арабия. Страната домакинства на рали „Дакар“ от 2020 година насам, а през последните години приема стартове още от Формула 1, Формула Е и Extreme E.

„Ако погледнете календара сега ще видите, че имаме едно снежно рали, едно в Африка, имаме и „Акрополис“ в Гърция, това бяха ралитата, които искахме да върнем. Мисля, че единственото парче, което липсва от пъзела е рали в Близия изток, едно пустинно рали.

Люта битка за място в календара на WRC
Люта битка за място в календара на WRC

„Нашата амбиция е да имаме такова още през следващата година. Искаме да реализираме мечтата си да имаме състезание на всеки континет, с изключение на Антарктика. От това има нужда един световен шампионат и точно това беше нашата цел през 2020, а ние искаме да се върнем към нормалното догодина“, заяви евент директорът на WRC Саймън Ларкин пред motorsport.com.

Мексико се завръща в календара на Световния рали шампионат
Мексико се завръща в календара на Световния рали шампионат

Очакванията са към каланедара на WRC догодина да се завърне рали „Мексико“, макар че това все още не е потвърдено от организаторите на шампионата. Рали „Сафари“ в Кения има договор с WRC до 2026 година, а „Нова Зеландия“ и „Япония“, които предстой да бъдат част от сезон 2022 водят преговори за домакинство и догодина. 

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти