Танак спечели за трети път рали "Финландия"

Световният шампион за 2019 година Ойт Танак спечели третата си победа в рали „Финландия” и втора за този сезон. Естонецът атакува лидерството още в петък сутринта и успя да опази първата позиция от атаките на пилотите на Тойота Есапека Лапи и Кале Рованпера.

Това е първа победа на Хюндай във Финландия, като от 2017 година насам, когато стартира последната WRC ера в това състезание побеждаваха само пилоти на Тойота.

Втори остана Рованпера, който е водач в класирането с 5 победи от 8 ралита, като на финала Кале завърши на 6,8 секунди от Ойт. Кале пробва с финална атака в днешните 4 отсечки, но Танак отговори на темпото му и не позволи на Кале да излезе начело. Рованпера все пак спечели пауър стейджа и взе максималните 5 точки.

Трети завърши Лапи, въпреки че катастрофира в предпоследната отсечка, където излетя от пътя и мина три пъти през таван. Лапи кара в последния етап без челно стъкло, което беше много пострадало, имаше проблеми с охлаждането, тъй като пострада и радиатора на колата му, но не позволи на Елфин Еванс да го догони и уелсецът завърши 4-и, на 16 секунди от Лапи.

Танак опази първото място от Рованпера
Танак опази първото място от Рованпера

Топ 6 допълниха Тиери Нювил за Хюндай и Такамото Кацута за Тойота. В WRC2 победата взе Теему Сунинен с Хюндай, който победи с 7,7 секунди Емил Линдхолм с Шкода, като и тук битката продължи до самия край на ралито.

Ойт Танак поведе в рали "Финландия"
Ойт Танак поведе в рали "Финландия"

Програмата на Световния рали шампионат продължава след две седмици с рали „Ипр” в Белгия, където миналата година спечели Нювил.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти