Астън Мартин готови да поднесат изненадата през 2022 във Формула 1

Първата година на Астън Мартин като заводски отбор във Формула 1 не беше това, за което мечтаеше милиардерът и собственик Лорънс Строл. Канадецът е изключително амбициозен човек и това се видя през 2020 година, когато си купи почти целия болид заедно със задвижващите единици от Мерцедес и постигна моментални резултати. 

Фетел бе определен като „брилянтен“ от ръководството на Астън Мартин

Тогава още под името Рейсинг Пойнт тимът изпусна третото място при конструкторите в последното състезание за едва осем точки за сметка на британския легендарен тим Макларън. Тази година, вече като Астън Мартин, британците разочароваха, но причината бяха драстичните промени в правилата за аеродинамиката, които засегнаха зелените болиди най-силно от всички други на стартовата решетка. 

Астън Мартин: Ние бяхме най-ощетени от промените в правилата за 2021 година

За следващата година обаче Строл е готов на всичко Астън Мартин да е един от водещите отбори на пистата и да се бори за първата си победа с новото име. Себастиан Фетел е пилотът шампион в тима, който качи на подиума „осакатения“ от ужасяващо лошата аеродинамична ефективност болид, и дори бе близо до първата победа в зелено, но остана втори, а след това бе дисквалифициран за липса на достатъчно гориво в резервоара след финала. 

Астън Мартин обжалва дисквалификацията на Фетел в Унгария

От Астън Мартин напълно зарязаха концепцията на болида си от 2020 година, която пренесоха и през изминалия сезон, защото просто щяха да изгубят време и ресурси, които насочиха към напълно новия си проект за предстоящия сезон 2022, когато ни очакват напълно нови болиди от аеродинамична гледна точка с новите 18-инчови гуми. 

Фетел: Исках да спечеля титлата с Ферари и не съжалявам за нищо

Предстои да видим дали мечтата на Строл-старши да види Фетел и сина си Ланс Строл на най-високото стъпало на подиума ще се сбъдне още в предстоящата година. Преди това всички погледи ще бъдат вперени в предсезонните тестове, когато много от тези въпроси ще бъде отговорено.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти