Астън Мартин: Ние бяхме най-ощетени от промените в правилата за 2021 година

Астън Мартин: Ние бяхме най-ощетени от промените в правилата за 2021 година

В отбора на Астън Мартин са убедени, че са били най-ощетени от промените в правилата, които бяха въведени за началото на сезон 2021 във Формула 1.

От Международната автомобилна федерация (ФИА) решиха да намалят размера на пода на автомобилите в задната им част. Това бе направено под предлог за по-голяма безопасност след няколкото гръмнали гуми в Гран При на Великобритания през 2020 година.

Тези нови правила обаче повлияха по-негативно на отборите на Мерцедес и Астън Мартин, които използват концепции с почти равни височини на двете оси. В същото време тимове като Ред Бул и Алфа Таури, които са в другата крайност спечелиха най-много от тези промени.

В Астън Мартин обмислят да съдят ФИА и Формула 1
В Астън Мартин обмислят да съдят ФИА и Формула 1

Докато от Мерцедес успяха да си върнат загубеното в хода на сезона и да спечелят конструкторския шампионат, то в Астън Мартин бе регистриран голям спад в резултатите спрямо сезон 2020. През 2021 Себастиан Фетел и Ланс Строл успяха да се качат само веднъж на подиума и завършиха на седмо място при конструкторите. 

Година по-рано Строл и Серхио Перес имаха общо четири призови класирания, включително и една победа. С тях тогава известният като Рейсинг Пойнт екип завърши четвърти в отборното класиране, въпреки че спечели повече точки от третия Макларън. Базираният в Силвърстоун отбор обаче бе загуби 15 от тези точки заради наказание за нелегално копиране на части от тима на Мерцедес.

ФИА наказа Рейсинг Пойнт с отнемане на точки за копиране от Мерцедес
ФИА наказа Рейсинг Пойнт с отнемане на точки за копиране от Мерцедес

„Това, което се случи през сезона потвърди нашите притеснения от зимата, че тези промени ще навредят най-много на нас и Мерцедес. Защото в средата на колоната е толкова гъсто, времето, което ние загубихме на обиколка ни коства няколко позиции. При Мерцедес загубата също беше голяма, но още миналия сезон те имаха огромен аванс. Така вместо да са вечно първи и втори, сега те трябваше да се борят за победите.

„За нас обаче негативният ефект беше много по-голям. Заради тези промени и идващите през 2022, ние решихме рано рано да се фокусираме върху новата кола. Все пак имахме някакво, макар и минимално, развитие в началото на сезона, но все пак се придържахме към плана да се фокусираме рано върху новите правила. 

Астън Мартин потвърдиха Себастиан Фетел и Ланс Строл за сезон 2022 във Формула 1
Астън Мартин потвърдиха Себастиан Фетел и Ланс Строл за сезон 2022 във Формула 1

„Ако не го бяхме направили щяхме да имаме средна година сега и нямаше да сме оптимално подготвени за сезон 2022“, заяви ръководителят на Астън Мартин Отмар Сафнауер.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти