Фетел бе определен като „брилянтен“ от ръководството на Астън Мартин

Ръководителят на тима на Астън Мартин във Формула 1 Отмар Сафнауери определи четирикратния шампион Себастиан Фетел като „брилянтен“, след като още преди началото на сезона му е било казано, че той ще бъде труден.

Фетел: Исках да спечеля титлата с Ферари и не съжалявам за нищо
Фетел: Исках да спечеля титлата с Ферари и не съжалявам за нищо

Германецът премина в британския екип след шест години във Ферари, като това съвпадна с неговото ребрандиране от Рейсинг Пойнт на Астън Мартин. Промяна на правилата в последните момент обаче буквално обрече Фетел и Ланс Строл на живот във втората половина на колоната през целия сезон.

Астън Мартин: Ние бяхме най-ощетени от промените в правилата за 2021 година
Астън Мартин: Ние бяхме най-ощетени от промените в правилата за 2021 година

Въпросните промени засегнаха повече автомобили с малка разлика във височините на двете оси, какъвто е и този на базирания в Силвърстоун отбор. С оглед на тавана на разходите и идващите още по-значителни промени през 2022 година, ръководството на Астън Мартин избра да не търси решение и вместо това да „жертва“ сезона си. 

В Астън Мартин обмислят да съдят ФИА и Формула 1
В Астън Мартин обмислят да съдят ФИА и Формула 1

В него той завърши на седмото място при конструкторите, след като година по-рано бе четвърти. Единственият по-радостен момент аз екипа дойде в Гран При на Азербайджан, когато именно Фетел донесе и единственото му качване на подиума с второто си място в Баку. Германецът завърши втори и в Унгария, но бе дисквалифициран заради липсата на задължителния един килограм гориво в неговия резервоар след края на състезанието.

Въпреки това той бе определен като „брилянтен“ от страна на Сафанауер, който заяви, че нито тимът, нито Фетел са знаели за промените в правилата за 2021 когато са подписали своя договор през септември 2020.

Според Астън Мартин от ФИА не са успели да изкарат целия бензин от болида на Фетел
Според Астън Мартин от ФИА не са успели да изкарат целия бензин от болида на Фетел

„По него време аеропромените все още не бяха обявени. Тъй като колите като цяло бяха замразени и нямаше какво много да се прави по тях ние бяхме развълнувани, че отново ще сме третата сила.

„След промяната ние бяхме честни с пилотите си, а Себ, той беше брилянтен. Каза ни „нека свършим възможно най-добрата работа“. Те се справиха добре. Себ имаше нужда от 3-4 състезания, за да се адаптира, а след това имаше два подиума. Знам, че единият му беше отнет, но подиумът си е подиум. 

„Ланс от своя страна продължи да се подобрява. Той се учеше от Себ, уверен е в колата и прави добри квалификации. Има и добри състезания. Това е добра комбинация“, заяви Сафнауер.

Фетел и Строл ще продължат да си партнират и през 2022 година, когато ще бъдат въведени и изцяло новите технически правила, които имат потенциала сериозно да разбъркат баланса на силите, както се случи при предишната подобна промяна през 2009 година.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти