Гъруин Прайс спечели безапелационно Големия шлем по дартс

Гъруин Прайс спечели по безапелационен начин Големия шлем по дартс на PDC. Уелсецът категорично бе най-добрият играч на турнира, проведен в "Алдърсли Лейжър Вилидж" в Уулвърхамптън и завоюва трофея за трети път в кариерата си след триумфите през 2018 и 2019 година. На финала той надигра Питър Райт с 16:8 в повторение на сблъсъка помежду им преди две години, който завърши при доста подобен резултат - 16:6. Така "Ледения" си гарантира и чек на стойност 125 хил. паунда.

Прайс стартира турнира от група "А", където бяха още Нейтън Рафърти, Кшищоф Ратайски и Мартин Шиндлер. Уелсецът допусна една изненадваща загуба от квалификанта Шиндлер с 4:5, но с победи над Рафърти (5:4) и Ратайски (5:0), "Ледения" спечели първото място и се класира за 1/8-финалите.

С всеки следващ етап световният №1 трупаше самочувствие и повишаваше нивото на играта си. На 1/8-финала той надви Брадли Брукс с 10:8, след това на 1/4-финала се справи с Джони Клейтън с 16:12, а на 1/2-финала разби Джеймс Уейд с 16:9 лега.

На финала се очакваше доста по-оспорван сблъсък, защото срещу него застана световният №2 Питър Райт. Шотландецът обаче явно бе изтощен от тежкия полуфинален сблъсък с Майкъл Смит, в който направи знаменит обрат от 8:12 до 16:12. "Змийската захапка" бе равностоен само в началото на срещата, но след това загуби 6 последователни лега и Прайс поведе с 10:3. След това уелсецът не изпусна инициативата и довърши съперника с 16:8 в своя полза, за да грабне отново трофея.

Прайс завърши мача с 8 максимума, срещу 5 на Райт. Той имаше средни стойности при хвърлянията от 103,9 точки, докато шотландецът бе доста по-разпилян със своите 91,5 точки. При чекаутите двамата бяха доста точни с 47% успешни хвърляния на "Ледения", срещу 44,44% на "Змийската захапка".

Така броени дни преди началото на световното първенство, световният шампион демонстрира, че се намира в прекрасна форма и отново ще бъде основен фаворит за титлата. Това е седми голям трофей в кариерата на Прайс. За Райт пък това бе трети загубен финал в турнира.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти