Безпощаден Питър Райт спечели Световния мачплей по дартс

Безпощаден Питър Райт спечели Световния мачплей по дартс

Питър Райт е новият шампион на Световния мачплей по дартс за 2021 година. "Змийската захапка" победи миналогодишния шампион Димитри ван ден Берг на финала в "Уинтър Гардънс" в Блякпул с категоричното 18:9 лега и завоюва престижния трофей за пръв път в кариерата си. Освен това 51-годишният шотландец прибави и солиден чек на стойност 150 хил. паунда към банковата си сметка.

Успехът на Райт е повече от заслужен, тъй като той демонстрира безупречна игра през целия турнир и може да се каже, че бе най-стабилният играч на окито. По пътя си до финала той елиминира последователно Дани Нопърт с 10:2, Джо Кълън с 11:5, Майкъл Смит с 16:7 и големия си враг Майкъл ван Гервен със 17:10.

На финала "Змийската захапка" продължи с бясното темпо и набързо натрупа преднина от 8:2 и тя му даде нужното спокойствие. Шотландецът не изпусна инициативата нито за миг и в крайна сметка се поздрави и с успеха с 18:9. въпреки че съперникът му се бореше със зъби и нокти.

Всъщност Ван ден Берг показа доста силна игра и в много от леговете водеше, но проблемът бе при чекаутите. Тогава той изведнъж се сгромолясваше и даваше шанс на Райт да се върне в играта и да вземе лега под носа му. Белгиецът направи 11 максимума, срещу 10 на шотландеца. Средните стойности на "Змийската захапка" обаче бяха по-високи - 105,9 срещу 100,89 за "Създателя на мечти". Както вече стана дума, голямата разлика обаче беше при чекаутите, където Ван ден Берг бе със скромните 27,27% успешни хвърляния срещу 58,06 за Райт.

Така световният шампион за 2020 година спечели 5-ата си мейджър титла в своята кариера. Ван ден Берг пък този път трябваше да се задоволи с второто място и с чек за 70 хил. паунда.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти