Нидерландия има да си връща на Чехия

Нидерландия не разочарова от началото на Евро 2020 и стигна с лекота до фазата на елиминациите. Днес “лалетата” излизат срещу Чехия в осминафинален сблъсък, който ще се играе от 19:00 часа на “Пушкаш Арена” в Будапеща. Отборът на Франк де Бур е определян като фаворит, но чехите са корав съперник и със сигурност също се целят в място на четвъртфиналите. 

В група “С” Нидерландия завърши с пълен актив от 9 точки и 8 отбелязани гола - най-много от всички до момента. “Оранжевите” победиха последователно Украйна (3:2), Австрия (2:0) и Северна Македония (3:0). Преобладаващото мнение е, че отборът играе приятно за окото и разполага с голям потенциал, но срещу по-силен съперник може да изпита много трудности в дефанзивен план. 

Шилхави: Ще създадем проблеми на Нидерландия

При Чехия сякаш е обратното. Тимът на Ярослав Шилхави залага на прагматичен футбол, защитава се организирано и използва ефективно шансовете си пред противниковата врата. Чехите се класираха за осминафиналите като един от 4-те най-добри трети отбори. Те бяха в група “D” и стартираха с победа над Шотландия (2:0), после направиха 1:1 с Хърватия, а в последния си мач отстъпиха на Англия (0:1), но това не се оказа фатално. 

Откакто е самостоятелна държава, Чехия никога не е отпадала на осминафиналите на Европейско първенство. След финала през 1996 година отборът винаги се препъва една крачка по-рано от предходното първенство: полуфинал през 2004 година и четвъртфинал през 2012-а. Сега амбициите са негативната тенденция да бъде прекъсната, а това означава, че чехите трябва да преодолеят Нидерландия. 

Франк Де Бур: Можем да постигнем нещо голямо

Нидерландците пък не са записвали 4 поредни победи на еврофинали от 2000 година, когато Франк де Бур беше част от състава. След този период “лалетата” могат да се похвалят само с четвъртфинал през 2008 година, което е твърде малко за претенциите на местните фенове. Де Бур е подложен на постоянни критики заради налагането на системата 3-4-2-1 вместо традиционното за “оранжевите” 4-3-3, но на този етап резултатите са в негов полза. 

Дилемата пред селекционера на Нидерландия е дали да пусне на върха на атаката Ваут Вегхорст или Донийл Мален, за когото се говори, че е трансферна цел на Ливърпул. Очаква се Мартен де Роон да се завърне в стартовите 11, след като получи почивка срещи Северна Македония. Най-сериозни надежди се възлагат на Мемфис Депай и намиращия се в отлична форма Жоржиньо Вайналдум. Френки де Йонг също ще има ключова роля в състава на Де Бур. 

Инцидент със самолета отложи полета на Чехия до Будапеща

Чехите ще са без левия бек Ян Борил, който е наказан за натрупани картони. Неговото място ще заеме Алеш Матею. Други промени не се очакват. Авторът на три гола от началото на първенството Патрик Шик ще действа в предни позиции, подкрепян от Якуб Янкто, Владимир Дарида и Лукаш Масопуст. Двойка вътрешни халфове ще са Томас Сучек и Алекс Крал

Нидерландия и Чехия сътвориха един от най-запомнящите се мачове на Евро 2004, когато “оранжевите” поведоха с 2:0, но загубиха с 2:3. Със същия резултат в полза на чехите приключи и последната среща помежду им, играна през октомври 2015 година.

Още от Футбол свят

Виж всички