Шакири избухна с два гола и Швейцария ще чака с надежда

Швейцария победи Турция с 3:1 в последен двубой от група А. Тимът на Владимир Петкович завършва на трето място в групата с равен брой точки с Уелс, но с по-лоша голова разлика. Тимът ще чака класирането на третите отбори, за да разбере дали ще продължи напред. Четири от шестте, завършили на трето място, ще намерят място на осминафиналите.

Още в шестата минута Харис Сеферович даде преднина на швейцарците. Джердан Шакири удвои техния аванс в 26-ата минута със страхотно изпълнение. През второто полувреме двата отбора си размениха по един гол в рамките на шест минути. Кахведжи върна надеждите на турците, но Шакири направи резултата 3:1 в 68-ата минута.

Халфът Стивън Цубер подаде и за трите гола на Швейцария. Той стана третият играч в историята на европейските първенства с три асистенции в един мач след Михаел Лаудруп и Руи Коща.

За разлика от предишните два мача този път Турция стартира силно - агресивно, на високо темпо и с атаки към вратата на съперника. Серия от няколко поредни удара към Ян Зомер завърши с много хубав изстрел на Каан Айхан и великолепно спасяване на вратаря. 

Това начало не предвещаваше какво ще се случи, защото при първата си атака Швейцария поведе. В шестата минута Сеферович напредна и нисък удар откри резултата. Топката се отклони в Цубер и не остави шансове на Чакър. 

Откритият футбол и ситуациите и пред двете врати продължиха, а турците създаваха повече. В 16-ата минута Зомер отново трябваше да се намесва след удар на Мюлдюр. В защита обаче тимът на Шенол Гюнеш оставяше много пространства за бързите атаки на съперника. Цубер не успя да се възползва в 21-ата минута, когато напредна, но стреля покрай вратата.

Двата отбора поддържаха много високо темпо, но швейцарците бяха далеч по-ефективни. В 26-ата минута Джердан Шакири удвои техния аванс с блестящ удар от дистанция. Така играчът на Ливърпул отговори на критиките след първите два мача и съмненията дали да е в титулярния състав за решителната среща.

Секунди по-късно Шакири можеше да вкара и втори гол. Той бе изведен сам срещу Чакър след великолепна комбинация на Швейцария. Джердан стреля ниско, но вратарят се намеси решително и с крак успя да предотврати трети гол.

Стражът на швейцарците също имаше работа. Зомер направи поредното си прекрасно спасяване в 33-ата минута, когато Мюлдюр опита да го преодолее. Турският бранител отново бе близо до гола и малко преди почивката, когато проби отляво, но бе спрян за пореден път от Зомер. През първото полувреме двата отбора отправиха общо 21 удара към двете врати, което е рекорд за Евро 2020. 

След почивката откритият футбол продължи и положенията се редяха пред двете врати. Стражът на Турция Чакър се изяви на няколко пъти след удари на Сеферович и Емболо, а Шакири стреля над вратата. Йъзмаз пропусна най-добрата възможност за съперника през втората част. Блестяща изява на Чакър запази резултата след час игра, когато отрази изстрел на Сеферович. 

Спасяванията на вратаря запазиха надеждите на тима на Шенол Гюнеш, а в 62-ата минута Турция отбеляза първия си гол на Евро 2020. Фантастично изпълнение на Кахведжи прати топката в мрежата на Зомер.

Швейцария обаче доста бързо си върна аванса от два гола, тъй като шест минути по-късно Шакири отбеляза втория си гол в мача. Отличната бърза атака мина през Джака и Цубер, който изведе Шакари и той с мощен удар прати топката към вратата.

Третото попадение във вратата на Чакър сякаш пречупи турците, но те продължиха с опитите да атакуват, макар и вече без големи надежди. В 77-ата минута Гранит Джака удари греда от пряк свободен удар. След това той не успя и при добавката, а исканията му за дузпа в тази ситуация му донесоха жълт картон.

ШВЕЙЦАРИЯ - ТУРЦИЯ 3:11:0 - Сеферович (6)2:0 - Шакири (26)2:1 - Кахведжи (62)3:1 - Шакири (68)

Още от Футбол свят

Виж всички