Швеция пребори Швейцария в най-прозаичния 1/8-финал и вече постигна най-големия си успех от 1994-та насам (видео)

Швеция достигна 1/4-финалите на световно първенство за първи път от 1994 година насам, след като победи с 1:0 Швейцария на "Санкт Петербург Арена" в един от най-слабите мачове от първия кръг на директните елиминации на Мондиал 2018. Все пак успехът на шведите бе заслужен, тъй като те организираха по-опасните атаки в мача, като освен това се защитаваха много умело. Емил Форшбери реализира единственото попадение в 66-ата минута, а с този успех "тре кронур" вече се превърна в една от големите изненади на шампионата, и то без голямата си звезда от последните години - Златан Ибрахимович.

Владимир Петкович не можеше да разчита на наказаните Фабиан Шер и Стефан Лихтщайнер. Техните места заеха Михаел Ланг и Йоан Джуру. Стивън Цубер и Йосип Дърмич също бяха титуляри за сметка на Емболо и Гавранович.

За Швеция наказан бе Себастиан Ларсон. Вместо него стартира Густав Свенсон.

А Двубоят започна с контрол на топката от страна на Швейцария, но по-опасните атаки организираше "тре кронур". В деветата минута Тойвонен изведе добре Берг зад отбраната, но ударът на нападателя бе комично неточен. Последва нова добра възможност за шведите. Първо нов изстрел на Берг бе блокиран, а след това Екдал шутира от границата на наказателното поле, но над вратата. В 14-ата минута Шакири центрира остро от дясно, но малко не достигна на Дръмич да засече с глава. Десетина минути след това Цубер успя да засече подобно центриране на звездата на Стоук Сити, но ударът му мина високо над вратата. В 28-ата минута шведите създадоха най-чистата възможност до момента. Аугустинсон центрира отляво, Родригес първоначално изчисти, но топката стигна до Клаесон, който продължи към Берг. Нападателят стреля с левия крак, но Зомер се хвърли и изби. @@@ Десетина минути след това и "кръстоносците" стигнаха до най-чистата си възможност преди почивката. Цубер и Джемайли комбинираха добре помежду си, след което последният стреля силно от 12-13 метра, но ударът му премина над напречната греда. В 41-вата минута отново Швеция пропусна чудесен шанс. Лустиг центрира добре в наказателното поле, а Екдал бе оставен непокрит на далечната греда и засече от въздуха, но заложи на силата и отново прати топката високо над вратата. В 49-ата минута Форшбери задържа добре, след което намери Аугустинсон по левия фланг. Клаесон опита да засече с глава центрирането му, но без особен успех, след което нахлулият Тойвонен стреля над вратата. Десет минути преди края на редовното време Емболо засече с глава центриране на Шакири от корнер, но Форшбери блокира, след което Гранквист изчисти. В добавеното време Сеферович засече с глава центриране отляво, но Олсен спаси. Швеция  продължава в следващата фаза, където в събота ще се изправи срещу победителя от последния 1/8-финал, а който се срещат Колумбия и Англия. Швеция (4-4-2): Олсен, Лустиг (82'-Крафт), Линдельоф, Гранквист, Аугустинсон, Клаесон, Свенсон, Екдал, Форшбери (82'-Олсон), Берг (90'-Телин), Тойвонен Швейцария (4-2-3-1): Зомер; Родригес, Аканджи, Джуру, Ланг; Джака, Бехрами; Цубер (73'-Емболо), Джемайли (73'-Сеферович), Шакири; Дръмич ВИДЕО ОТ МОНДИАЛ 2018 ТУК! ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ТУК!  ГАЛЕРИЯ НА ФЕНОВЕТЕ НА ШВЕЦИЯ ТУК! ГАЛЕРИЯ НА ФЕНОВЕТЕ НА ШВЕЙЦАРИЯ ТУК!

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти