България ще спира шампиона в Лигата

Волейболистите от националния отбор на България ще излязат за първия си мач от домакинския турнир в Група 16 от Лигата на нациите във Варна. Техен съперник ще бъде последния победител от Световната лига през 2017 година Франция.

Срещата е тази вечер от 18,30 часа в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта в Морската ни столица и ще бъде даван на живо по MAX Sport и онлайн на Facebook страницата на каналите. Преди това от 15,30 часа един срещу друг ще играят олимпийският шампион Бразилия и Канада.

България и Франция са играли 24 пъти помежду си на световно ниво, като "лъвовете" водят с 15 на 9 победи. Последният мач между двата тима бе през 2017-а в Световната лига, когато "петлите" спечелиха с 3:0 гейма. Последната победа на българите пък е от 2013 година - също с 3:0 в Световната лига. Интересно е, че Франция печели 3 от последните 5 срещи на българска земя, включително и последните две, като всичките са играни във Варна.

България започва домакинската надпревара след една победа (б.р. 3:0 над Япония) и две загуби (1:3 от Италия и Полша) на турнира в Група 10 в Осака миналия уикенд и след три тежки поражения от Група 5, на която бяхме домакини преди две седмици - 2:3 от Сърбия и по 0:3 от Австралия и Русия.

"Лъвовете" загубиха шансовете за финалите на Лигата, като в момента единствената им цел е да запазят мястото си в елита и да играят за честта си. Селекционерът Пламен Константинов направи три промени в състава си в сравнени с турнира преди седмица в Осака, като върна в тима възстановения от контузия разпределител Георги Братоев и Тодор Скримов за сметка на Добромир Димитров и Димитър Маринков и повика центърът Красимир Георгиев вместо Илия Петков.

От друга страна Франция идва във Варна след три победи на домакинския турнир в Група 12 в Екс ан Прованс над Аржентина, Република Корея и Сърбия и общ баланс до момента от 7 победи и 2 загуби. Въпреки, че "петлите" ще бъдат домакини на финалите на Лигата на нациите в Лил, наставникът Лоран Тили е довел в България същия състав, с който игра преди седмица, а именно най-доброто, с което разполага в момента начело с голямата звезда Ървин Нгапет.

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ:

БЪЛГАРИЯ - ФРАНЦИЯ

БЪЛГАРИЯ:

Георги Сеганов, Николай Учиков, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров-либеро

Резерви:

Георги Братоев, Боян Йорданов, Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Алекс Грозданов, Красимир Георгиев, Владислав Иванов-либеро

Старши треньор: ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ

ФРАНЦИЯ:

Бенжамен Тонюти, Стефан Бойер, Ървин Нгапет, Тибо Росар, Никола Льо Гоф, Бартелеми Шинениезе - Женя Гребенников-либеро

Резерви:

Антоан Бризар, Жан Патри, Жулиен Линеел, Кевин Тили, Кевин Льо Ру, Жона Агениер, Тревор Клевено-либеро

Старши треньор: ЛОРАН ТИЛИ.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти