Притеснително начало на сезона за Григор Димитров

2019 бе противоречива година за Григор Димитров, но въпреки трудните моменти и преобладаващо разочароващите резултати, единственият ни тенисист в световния тенис елит игра полуфинал на US Open и завърши сезона с полуфинал на “Мастърс”-а в Париж. Димитров бе измъчван от дискомфорт с рамото през голяма част от миналия сезон, но в първите седмици на настоящия не изглежда той да страда от здравословни проблеми. Фактът, че от началото на годината Григор игра вече в 4 различни турнира е показателен. По същото време през 2019 година хасковлията имаше участия само в две състезания - Бризбън и Australian Open.

За съжаление въпреки позитивния край на изминалия сезон за Григор, първата ни ракета започва меко казано колебливо 2020 година. Всъщност Димитров се представя далеч по-слабо и обезкуражаващо от началото на тази година, отколкото в първия месец на 2019. Статистиката показва, че по това време преди година Григор имаше 5 победи и 2 поражения. В Бризбън той се поздрави с 2 двусетови победи преди да загуби от японеца Кей Нишикори (№9 в света по това време) на 1/4-финалите, а на Откритото първенство на Австралия отстъпи пред американеца Франсис Тиафо (№39) на 1/8-финалите.

Сервисът на Григор го предаде за рядко срещана загуба от Гофен
Тази година всъщност започна оптимистично за Димитров, който бе играещ капитан на България в първото издание на ATP Cup и се представи на ниво в тази си роля, носейки на тима ни две победи на сингъл (плюс впечатляващ успех на двойки срещу Великобритания). Те бяха последвани от трисетово поражение от белгиеца Давид Гофен и оттук нататък резултатите на Димитров започнаха буквално да се сриват. В Мелбърн българинът имаше реален шанс за поне 1/8-финал, предвид и на други резултати в неговата част от схемата, но след четирисетов успех на старта срещу аржентинеца Хуан Игнасио Лондеро, българинът не успя дас е справи с 80-ия в ранглистата американец Томи Пол.
Григор Димитров се бори 4 часа и половина, но не можа да осъществи първи обрат от 0:2 сета
Февруари пък дотук се оказва още по-неуспешен за 28-годишния българин. В началото на месеца Григор реши да участва на по-малкия турнир в Монпелие, където бе поставен под №4 и почиваше по право в първия кръг. Така вторият кръг бе първото препятствие за Димитров, а противник му беше напълно преодолим представител на домакините - 91-ият в света Грегоар Барер. Макар и след три оспорвани сета, далеч по-класният Григор бе победен от французина и напусна турнира без да е преодолял нито един съперник.
Григор преклони глава пред Грегоар
Тази седмица, в чувствително по-силния турнир от категория 500 в Ротердам, Димитров записа хубава победа на старта срещу канадския талант Денис Шаповалов, но вчера българинът напълно заличи добрите впечатления с безлично и дори до известна степен мъчително за гледане представяне. Срещу него нак орта бе друга млада надежда на Канада - тийнейджърът Феликс-Оже Алясим. Григор загуби с 4:6, 2:6, като във втория сет изглеждаше примирен с очерталото се поражение и дори безпомощен на корта срещу далеч по-младия си, макар и безспорно талантлив съперник.
Безпомощен Григор се срина в Ротердам
Така Григор е с 4 победи и 4 поражения от началото на годината - далеч по-лош баланс в сравнение с началото на миналия сезон. Още по-притеснителното е, че две от загубите му бяха регистрирани срещу противници с далеч по-ниско класиране в ранглистата от неговото собствено. Да се надяваме, че в третия си февруарски турнир - в Акапулко (където вече е вдигал трофея), Григор ще успее най-малкото да спечели два поредни мача и да запише най-силното си класиране от началото на сезона, което да му даде увереност за мартенските “Мастърс”-и в Индиън Уелс и Маями.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти