Безкомпромисен Григор Димитров се разправи с Шаповалов в Ротердам

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров подчини осмия поставен Денис Шаповалов в 1/16-финалите на турнира от сериите АТР 500 в Ротердам - 6:3, 7:6(3) за 1 час и 31 минути игра. Следващият опонент на родната първа ракета ще бъде Феликс Оже-Алиасим или Ян-Ленард Щруф.

Григор успя да поизтрие разочарованието от двете му поредни поражения срещу по-непретенциозни противници в лицето на Томи Пол и Грегоар Барер съответно във вторите кръгове в Австралия и Монпелие. 

Ротердам традиционно е един от успешните турнири на Димитров, като той именно там игра финал за последен засега път - през 2018-а, когато отстъпи на Роджър Федерер. В холандския град Григор има общо три четвъртфинала и само една загуба в първи кръг от осем предишни участия.

Схемата на турнира в Ротердам е толкова силна, че 22-рият в световната ранглиста Димитров не е сред поставените осем състезатели - това са Медведев, Циципас, Гаел Монфис, Давид Гофен, Фабио Фонини, Роберто Баутиста-Агут, Андрей Рубльов и Шаповалов.


ПЪРВИ СЕТ

Григор започна със сервис по диагонала в полето за равенство, а противникът вкара хубав ретур, но след това направи бекхенд с рамката на ракетата. Последва двойна грешка за 15-15, а след това - нов дълбок ретур от същата страна на Шаповалов, който доведе до грешка от форхенд. Григор сбърка и лифтиран бекхенд по диагонала, но опонентът му "върна жеста", също в стремеж да е пределно агресивен. Димитров направи успешна комбинация сервис-форхенд, а после и ас по правата в полето за равенство. Пореден хубав начален удар по диагонала в полето за предимство осигури гейма - 1:0 след две отразени брейк-точки.

Шаповалов също направи двойна грешка след неправилно подхвърляне, а след това дойде нова непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал на Григор. Димитров се понрави с хубав минаващ бекхенд по правата, но канадецът показа класа с перфектно воле край мрежата. Нова двойна грешка направи резултата 30-30, а после нов остър минаващ удар със задната страна на ракетата на Гришо вече бе непосилен за Шаповалов. Красива размяна на бекхенди бе спечелена от осмия поставен, след като той майсторски смени посоката с обратен диагонал и дочака грешка. Непредизвикана такава от форхенд след дълбок ретур на Григор доведе до брейк-бол, но той бе отразен с класически подсечен "левичарски" сервис по диагонала в полето за предимство. Третата двойна грешка даде трети шанс за пробив, Григор вече се възползва от нея с чудесен минаващ форхенд по обратния диагонал - 2:0.

Димитров направи две бързи точки за 30-0 след добри първи сервиси и предизвикани грешки на съперника, а после с нова комбинация сервис-форхенд се доближи съвсем до затвърждаване на пробива. Перфектно контра пие с форхенд по диагонала осигури хубав аванс на Григор - 3:0 след 14 минути игра.

Шаповалов отново излизаше на мрежата, но пак стана жертва на добър минаващ бекхенд от страна на българина и прати топката в мрежата. Чудесен ретур и намиране на линията на Димитров провокираха противника му да прати бекхенд в мрежата. В полето за равенство обаче канадецът сервираше отлично по линията и стигна до 40-30, а после Григор бе агресорът и атакува успешно мрежата, за да матира опонента си след вкаран ретур на втори сервис. Комбинация начален удар - форхенд избави Шаповалов от неприятности, а когато завърши гейма с бекхенд-уинър, изрева силно - 3:1.

Мощен ретур и зрелищен бекхенд с отскок направи резултата 30-15 след иначе предишни взети две лесни точки от страна на Григор. Нов невърнат сервис по диагонала в полето за предимство доведе до 40-15, а в следващия момент ретура на Шаповалов кацна на линията в последния момент и Димитров се поколеба, като пресили форхенд за 40-30. Българинът разходи опонента си по ширината на корта с дълбоки удари и дочака грешка за 4:1.

Шаповалов вкара два поредни чудесни първи сервиса по диагоналите, след което добави два поредни аса и индикира, че проблемите с подхвърлянето на топката и пласирането на началните удари са преодолени - 4:2. Димитров отвърна също с отлична комбинация сервис по диагонала и форхенд-уинър по обратния диагонал. Невърнат сервис по диагонала в полето за предимство доведе до 30-0, а последваха нови две бързи точки в актива на българина за 5:2 без излишно похабена енергия.

С новите топки Шаповалов сервираше за оставане и направи 4-а двойна грешка, но после продължи с началните удари от поне 200 км/ч. Зрителите видяха едно от най-качествените разигравания от основната линия, които турнирът ще предложи, като то бе спечелено с бекхенд по правата на Григор за 15-30. Благодарение на въпросните сервиси и ново излизане на мрежата Шаповалов обърна до 40-30, а след това направи рядко срещан уинър от форхенд по обратния диагонал за 5:3. 

Григор започна със сервис-форхенд, а после направи двойна грешка (доста в аут), но компенсира с великолепен форхенд по обратния диагонал. Шаповалов се ядоса, когато не вкара ретур при консервативен втори начален удар. Непредизвикано сбъркан бекхенд на канадеца пък осигури сета в полза на Димитров - 6:3.

ВТОРИ СЕТ

Двамата си размениха по един бърз гейм, като трябва да се отчете, че Шаповалов изпълни много рискови и красиви удари и записа уинъри по впечатляващ начин. Бекхендът му по правата от средата на корта започна да създава проблеми на Григор, но пък българинът блесна с едно от новите си оръжия - агресивен форхенд ретур, с който спечели бърза точка. Разумно проведено разиграване без много риск от Димитров провокира Шаповалов да сбърка същия този бекхенд в средата на корта. Два чудесни сервиси по диагоналите на канадеца го избавиха от неприятностите - 1:2.

Доминацията на сервиращите в сета бе продължена с нов безпроблемен сервис-гейм, завършен с воле на мрежата за 2:2. Канадецът отвърна на предизвикателството с бомбени начални удари по диагонала, три от които не бяха върнати - 2:3.

Първото по-дълго разиграване от няколко гейма насам бе взето от Шаповалов след негов пореден плосък бекхенд по правата от средата на корта, но иначе три невърнати сервиса изведоха Григор до аванс от 40-15. Григор пресили форхенд по диагонала в момент, в който си бе изковал предимство в разиграване на бекхенди - 40-30. Шаповалов отново отпусна няколко бекхенда и въпреки добрата защита на Димитров се стигна до дюс за първи път при подаване на българина. Той обаче не се панира и хитро тръгна към мрежата в следващия момент, за да принуди осмия поставен да сбърка рискован минаващ удар. Нов невърнат втори сервис на Шаповалов подсигури изравняването в резултата - 3:3.

Следващото подаване на канадеца мина сравнително безпроблемно, въпреки че той два пъти взе грешни решения от дъното на корта, но в един от тях Григор не можа да се възползва със сложен форхенд край мрежата - 3:4. 

Една от малкото непредизвикани грешки на Димитров в последно време - форхенд по обратния диагонал - доведе до 15-15, но после той компенсира с чудесно отваряне на корта и безупречен подсечен бекхенд по оголената права. Нов сбъркан форхенд обаче заличи предимството в резултата на Григор, но и Шаповалов с две поредни неправилни решения "предаде" гейма - 4:4.

Сервисът продължаваше да поддържа канадеца "жив" в мача и го изведе до 4:5. Два коварни ретура на осмия поставен провокираха два неуспешни бекхенда на Димитров и той се озова в нежелана позиция при 15-30, но бързо се стигна до 30-30 след хубав апроуч и смач до мрежата. Двойна грешка доведе до сетбол за Шаповалов, но той го отрази моментално със сервис по правата в полето за предимство. Нови два невърнати сервиса - по правата - оставиха интригата в сета при 5:5.

Отличен минаващ форхенд по правата провокира съперника да сбърка и Григор поведе с 0-15, но веднага последва ас номер 6 на канадеца за 15-15. Невърнат начален удар по правата в полето за равенство изведе напред Шаповалов, а после атака към мрежата се оказа печеливша. Сервис по диагонала и форхенд по диагонала приключи гейма - 5:6.

Двойна грешка на Григор направи 0-15, този път от страната на равенството, но после пък той комбинира чудесен форхенд след безупречен първи сервис - 15-15. Великолепен минаващ удар от бекхенд матира излезлия на мрежата Шаповалов за 30-15, но след контакт с филето се стигна до още една двойна грешка. Григор имаше проблем с подхвърлянето на топката, както беше срещу Давид Гофен на АТР Cup, като тя отново излизаше по-напред. Два поредни мощни форхенда, плюс техничен бекхенд-уинър по къс диагонал, избавиха Димитров от неприятностите - 6:6.

Пореден минаващ остър бекхенд по диагонала матира на мрежата Шаповалов за първия мини-пробив в тайбрека - 1-0. Комбинациите с форхенд на Григор се получаваха дори след втори сервис, но после направи непредизвикана грешка от бекхенд след продължително разиграване и загуби аванса си от мини-пробив - 2-1. Безкомпромесен начален удар и форхенд-уинър изведоха канадеца до изравняване 2-2, а хубав ретур (слайс бекхенд) на Григор провокира Шаповалов да сбърка от задната страна на ракетата си за нов мини-брейк - 3-2. Канадецът не можеше да вкара ретурите си, дори при положение че Димитров играеше практически без първи сервис от доста минути насам. Успешна комбинация сервис-мрежа позволи на българина да завърши с бекхенд по правата за 5-2. Отличен форхенд по обратния диагонал на Гришо му осигури троен мачбол! Пореден дълбок форхенд доведе до грешка от задната страна на ракетата на канадеца приключи мача по най-добрия начин - 6:3, 7:6(3) за 91 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти