Добрият сезон на Марсилия доведе до... хаос в клуба

Въпреки че сезонът във Франция бе прекратен предварително, Марсилия имаше поводи да празнува. Тимът завърши на второ място с 56 точки от 28 мача и се завръща в Шампионската лига след 7-годишно отсъствие. Резултатите на терена може да са добри, но те не попречиха да се стигне до катаклизми в клуба. Старши треньорът Андре Вияш-Боаш имаше огромни заслуги за сребърните медали. Той успя да извлече максимум от потенциала на един ограничен състав. Португалецът обаче се очаква да напусне до няколко дни.Спортният директор Андони Субисарета и директорът на отдела по разузнаването вече не са част от Марсилия. "Пристигнах тук поради размера на клуба и заради Андони. Казвал съм, че бъдещето ми е свързано с неговото", заяви Вияш-Боаш през януари.

Недоволство от решенията в клуба се усещат навсякъде из него. Капитанът Стив Манданда, който направи отличен сезон и може би бе най-добрият вратар в Лига 1 през последните 12 месеца, отказа да участва във фотосесия, рекламираща новия екип на тима. Това направи и негов неназован съотборник.

Основните проблеми на Марсилия са финансови. Клубът е под натиск да спази Финансовия феърплей. Докато това бе отложено от кризата с коронавируса, ситуацията остава несигурно.

През януари като съветник в клуба бе назначен англичанинът Пол Олдридж. Той е специализиран в продажби на играчи във Висшата лига. Пристигането му бе искра, която за малко да запали бурето с барут още тогава.
Марсилия преговаря с Почетино, Жардим също е вариант

Вияш-Боаш бързо спечели любовта на феновете с добрите резултати на терена. Оотношението на ръководството към него обаче от дълго време е различно, като то подходи със съмнения към португалеца. Когато президентът Жак-Анри Ейрод опита да изгони Субисарета миналия септември, треньорът заплаши, че ще подаде оставка.

Нещата станаха още по-сложни с пристигането на бившия изпълнителен директор на Уест Хам, чиято история може да се определи като съмнителна. По времето на Олдридж "чуковете" привлякоха Карлос Тевес и Хавиер Масчерано по незаконен начин. Според разследване на Channel 4 е доказано, че директорът е лъгал Висшата лига за съществуването на документи, които е трябвало да бъдат изпратени.

След това беше в Болтън в Първа лига, когато клубът бе близо до фалит. Следващият му номер изглежда ще е участник в разпадането на Марсилия. При пристигането Вияш-Боаш публично заяви, че не е доволен.

Раздразнението на треньора е лесно да разбере. Той разчиташе на ограничена основа от играчи от предишния сезон, като главно играха 15 играчи. Ако загубят двама от тях - 25-годишния халф Морган Сансон и 20-годишния защитник Бубакар Камара, които са най-ценните активи на клуба, цялата основа може да се разпадне.

С идея да балансира финансите Марсилия рискува прекалено много. Ръководството направи последен опит да задържи човека, който ги върна в Европа. Те предложиха нов договор на Вияш-Боаш и публично обявиха колко добра оферта са му направили.

Предложението може да се окаже твърде късно като реакция. Ако нещата се развият по този начин и португалецът напусне, радостта от завръщането в Шампионската лига ще бъде краткосрочен момент на щастие.

Още от Футбол свят

Виж всички