Добрият сезон на Марсилия доведе до... хаос в клуба

Добрият сезон на Марсилия доведе до... хаос в клуба

Въпреки че сезонът във Франция бе прекратен предварително, Марсилия имаше поводи да празнува. Тимът завърши на второ място с 56 точки от 28 мача и се завръща в Шампионската лига след 7-годишно отсъствие.

Резултатите на терена може да са добри, но те не попречиха да се стигне до катаклизми в клуба. Старши треньорът Андре Вияш-Боаш имаше огромни заслуги за сребърните медали. Той успя да извлече максимум от потенциала на един ограничен състав. Португалецът обаче се очаква да напусне до няколко дни.

Спортният директор Андони Субисарета и директорът на отдела по разузнаването вече не са част от Марсилия. "Пристигнах тук поради размера на клуба и заради Андони. Казвал съм, че бъдещето ми е свързано с неговото", заяви Вияш-Боаш през януари.

Недоволство от решенията в клуба се усещат навсякъде из него. Капитанът Стив Манданда, който направи отличен сезон и може би бе най-добрият вратар в Лига 1 през последните 12 месеца, отказа да участва във фотосесия, рекламираща новия екип на тима. Това направи и негов неназован съотборник.

Основните проблеми на Марсилия са финансови. Клубът е под натиск да спази Финансовия феърплей. Докато това бе отложено от кризата с коронавируса, ситуацията остава несигурно.

През януари като съветник в клуба бе назначен англичанинът Пол Олдридж. Той е специализиран в продажби на играчи във Висшата лига. Пристигането му бе искра, която за малко да запали бурето с барут още тогава.
Марсилия преговаря с Почетино, Жардим също е вариант
Марсилия преговаря с Почетино, Жардим също е вариант

Вияш-Боаш бързо спечели любовта на феновете с добрите резултати на терена. Оотношението на ръководството към него обаче от дълго време е различно, като то подходи със съмнения към португалеца. Когато президентът Жак-Анри Ейрод опита да изгони Субисарета миналия септември, треньорът заплаши, че ще подаде оставка.

Нещата станаха още по-сложни с пристигането на бившия изпълнителен директор на Уест Хам, чиято история може да се определи като съмнителна. По времето на Олдридж "чуковете" привлякоха Карлос Тевес и Хавиер Масчерано по незаконен начин. Според разследване на Channel 4 е доказано, че директорът е лъгал Висшата лига за съществуването на документи, които е трябвало да бъдат изпратени.

След това беше в Болтън в Първа лига, когато клубът бе близо до фалит. Следващият му номер изглежда ще е участник в разпадането на Марсилия. При пристигането Вияш-Боаш публично заяви, че не е доволен.

Раздразнението на треньора е лесно да разбере. Той разчиташе на ограничена основа от играчи от предишния сезон, като главно играха 15 играчи. Ако загубят двама от тях - 25-годишния халф Морган Сансон и 20-годишния защитник Бубакар Камара, които са най-ценните активи на клуба, цялата основа може да се разпадне.

С идея да балансира финансите Марсилия рискува прекалено много. Ръководството направи последен опит да задържи човека, който ги върна в Европа. Те предложиха нов договор на Вияш-Боаш и публично обявиха колко добра оферта са му направили.

Предложението може да се окаже твърде късно като реакция. Ако нещата се развият по този начин и португалецът напусне, радостта от завръщането в Шампионската лига ще бъде краткосрочен момент на щастие.

Още от Футбол свят

Виж всички