Лоренцо Мичели: Давам всичко от себе си, за да дам нещо позитивно, а не да руша

Искам да развия тези млади състезателки, защото те имат потенциал, коментира селекционерът на женския национален отбор

Селекционерът на женския национален отбор по волейбол на България направи равносметка на изминалия сезон, на специална пресконференция, която се проведе в зала "Родина" на стадион "Васил Левски".

„Лъвиците“ участваха във Волейболната лига на нациите, като записаха две победи и завършиха на последното 16-о място с 5 точки. Мичели заяви, че основната цел - да се даде път на младите е изпълнена.

"Сезонът беше много къс, защото сме се класирали за европейското 2026. С оглед на класирането на предното, в което влязохме в Топ 8, няма да ни се налага да играем квалификации. Затова имаме по кратко лято. Ще работим предимно с младите момичета, които ще играят на Евроволей, на който България е домакин.
Тази година във VNL всеки имаше различни цели. За нас е трето участие в световната надпревара. Догодина пак ще участваме. Новите правила да няма изпадащи отбори през този сезон, ни дадоха възможност да пробваме някои млади състезателки и да им дадем шанс.
Когато нямаш реална цел, най-доброто, което можеш да направиш е да отвориш перспективата за младите и бъдещето.
Можем да обобщим, че резултатът ни от тазгодишното участие във VNL е почни същия като миналогодишния.
Тази година сме без някои от състезателки, които са контузени. За мен бе удоволствие да вкарам някои млади волейболистки в състава. Времето за подготовка бе кратко, трябваше да бързаме, но се видя, че седмица след седмица играта ни се подобряваше.
И когато завърши последния мач и на полето имаше две състезателки набор 2006 година, смятам че това е целта, за която разговаряхме с федерацията, защото ние сме един отбор. Ние не сме за резултатите, а за развитието на този отбор.”

Относно бъдещето и дали ще остане на този пост, Мичели каза:

Любо Ганев: Не мога да кажа дали договорът на Лоренцо Мичели ще бъде подновен
Любо Ганев: Не мога да кажа дали договорът на Лоренцо Мичели ще бъде подновен

„Знаем, че във VNL участват топ отбори, ние нямаме тяхното ниво.  Не можем да се борим с топ отбори, особено когато има такъм микс състезателки. Процесът е труден, когато има дупка в поколенията от 1994  до 2006. Това означава, че има някъде проблем. Затова някой трябва да си постави лицето да поеме отговорността, за да може този отбор да има бъдеще.
Искам да развия тези млади състезателки, защото те имат потенциал. Аз няма да заложа визитката си, ако това не си струва.
Мога да приема предизвикателства, които са сериозно подсигурени. Имаме една наша малка градина със състезателки, и когато виждам, че те разцъфват, аз съм щастлив, защо обичам тази страна. Чувствам се нещастен, когато някой ме критикува, че не давам всичко от себе си. Със сигурност мога да кажа, че давам всичко от себе си, за да дам нещо позитивно, а не да руша.”

8 Пресконференция на Любо Ганев и Лоренцо Мичели

България постигна две победи в общо 12 мача в тазгодишното издание на Лигата на нациите при жените.

8 Пресконференция на Любо Ганев и Лоренцо Мичели
Следвай ни:

Снимки: Борислав Цветанов

Още от Волейбол

Виж всички