Гледай на живо

Евро 2024: Хърватия - Албания 0:1

Барчовски за ЦСКА: Там, където имахме очаквания, ударихме на камък

Барчовски за ЦСКА: Там, където имахме очаквания, ударихме на камък

Националният селекционер на България по баскетбол за мъже и старши треньор на мъжкия тим на ЦСКА Росен Барчовски заяви, че ситуацията при "червените" остава затруднена, а вероятността през следващия сезон да няма мъжки отбор на ЦСКА е много реална.

Росен Барчовски разочарован от Китайската федерация, коментира и ситуацията с Везенков
Росен Барчовски разочарован от Китайската федерация, коментира и ситуацията с Везенков

В интервю за БТА Барчовски коментира и случаите на наказани от Международната федерация по баскетбол (ФИБА) български играчи и треньор за нарушаване на етичния кодекс и интегритет, участие в залози и манипулиране на състезания.

"Все още има някакви затруднения да бъдат изпълнени договорите на 4-5 човека до края на този сезон, който завърши. Не са големи задължения, предполагам, че ще се справим, но го има това нещо. Въпросът е много по-сериозен за бъдещето. Водим разговори и президентът на клуба Роберт Гергов, и аз в личен план, а и не само аз, но и други хора, включително и Александър Чакмаков. До този момент нямаме абсолютно нищо положително. Много е трудно, това го казах много пъти, в град като София. Стоим и си носим името ЦСКА, но нямаме тази тежест, тази публика, този интерес. Към този момент много реална е вероятността да няма мъжки отбор на ЦСКА. Казвам го с цялата си отговорност. Много ми е мъчно, ще направя всичко по силите си, но там, където имахме някакви очаквания, ударихме на камък", каза Росен Барчовски по темата за бъдещето на баскетболния ЦСКА.

На въпрос за наказанията за български играчи и треньор от страна на ФИБА, Барчовски коментира: "Българската федерация по баскетбол е много активна в това отношение поне от две години. Може би три, но от две със сигурност. С много сериозни мерки. Първо, два пъти по време на сезона има инструктаж от човека, който отговаря за това във федерацията - Тодор Колев, който ходи на семинари, инструктаж във ФИБА и комисията, която следи тези залагания. Всички отбори, играчи, треньори, щабове, ръководителите са запознати с това, че се сериозно се следи и има сериозно отношение по тази тема. Второ, всеки един играч подписва декларация преди картотека с ясното съзнание, че няма право въобще, по никакъв начин, да залага на баскетбол, а най-тежкото е, когато залагаш на собствения си отбор, но и не само. Предупредени са. Започна разследване, дойде в България и излязоха тези резултати. Много е неприятно, но това е превантивна мярка. Аз обаче съм от страната на баскетбола и много ми е чудно как при нас се появиха такива неща, а на друго място - не. Аз не мисля, че баскетболът е спортът, в който има толкова много залагания, тото, черно тото и подобни. Има го това нещо, но явно ФИБА се е заела сериозно. Не ми е ясно юридически как стоят нещата. Това е комисия, която води разследване и има своите доводи и тн. Самите потърпевши, ако смятат, че са невинни, те би трябвало да подадат жалба директно в съда, защото ако мен ме обвинят в такова нещо, без да съм участвал, аз разбира се ще заведа контрадело. Има много играчи, които се изкушават, това са много лесни печалби, а рискът е огромен. Имам контакти и с хора, които работят в бет компании, те ни бяха спонсор както знаете, и те имат възможност, и следят абсолютно всичко. Трябва да предупредя всички играчи, треньори и хора, които са около баскетбола в случая, а и във футбола, волейбола и там, където има най-много залози, че се знае абсолютно всичко."

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички