Росен Барчовски разочарован от Китайската федерация, коментира и ситуацията с Везенков

Росен Барчовски разочарован от Китайската федерация, коментира и ситуацията с Везенков

Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол за мъже Росен Барчовски разкри за възможност за участието на тима в приятелски турнир през лятото, която е пропаднала, но остава малка вероятност страната да получи покана за подобна надпревара през месец юли.

Барчовски се надяваше да успее да събере националите на България през лятото, тъй като следващите двубои от квалификациите за Евробаскет 2025 са чак през ноември.

"Много съм разочарован, защото имаше много добра перспектива. Получихме покана от Китайската федерация по баскетбол за един силен турнир в средата на месец юни с участието на силни отбори. Говореше се за Сърбия, Хърватия и самите Китай. Разбира се, ние приехме. Отговорихме утвърдително веднага", коментира Росен Барчовски в интервю за БТА.

"Бях абсолютно убеден, че ще се съберем лесно, защото повечето от играчите завършиха през май шампионатите, нямаше да са излезли от форма и нямаше да е необходим дълъг лагер 5-6 дни. Това щеше да е предизвикателство - един такъв силен турнир на интересно място. Но докато правехме цялата организация и подготвяхме състав и програма, ни отговориха, че не могат да осигурят участието на тези отбори, които искат и турнирът се променя за юли. Отговорихме, че не отказваме и за юли, но чакаме някаква конкретика, а от тогава няма нищо. Изненадан съм. Мислех, че китайците са малко по-организирани, но - случва се това нещо. За мен юли е много труден период, защото играчите точно тогава ще почиват и за да започнем да играем в такъв турнир е необходим лагер поне 20 дни, защото иначе има опасност от контузии. Ако дойде все пак такава покана, ще помисля евентуално за малко по-млад състав. Това е положението в момента", обясни националният селекционер.

Везенков се завърна в Гърция, докато бъдещето му остава неясно
Везенков се завърна в Гърция, докато бъдещето му остава неясно

Той добави, че следи изявите на всички национали - и тези, които са в България, и тези в чужбина. "Конкретни имена не искам да споменавам, разбира се, но има нещо, което е характерно - някакъв вид непостоянство. Редуват много силни изяви с посредствени и тук таме слаби. Разбира се, това се случва и при най-добрите играчи, но на мен ми се ще тези, които са фаворити, които са лидери, да бъдат по-постоянни в изявите си. Имаше много важни роли на българи в Националната баскетболна лига. На мен ми се иска да са повече. Чужденците доминират, а на мен ми се иска да бъде обратно", каза още Барчовски.

Попитан за неяснотата около бъдещето на най-добрия български баскетболист Александър Везенков на клубно ниво, Росен Барчовски заяви: "С Александър Везенков не съм се чувал лично, защото аз съм деликатен човек и не исках да го карам да дава някаква информация, която може и да не иска. Преди известно време говорих с баща му. Намеренията тогава бяха да си продължи договора като, разбира се, обмисляха и такива варианти като това, което четем, защото аз не знам нищо повече. Аз силно му желая да продължи дали в Сакраменто, дали някъде другаде в НБА и да направи силен сезон, да успее. Това е нещо, което предполагам всички искат. Иначе, ако погледна егоистично за националния отбор на България сигурно е по-добре, ако Везенков е в Европа, защото ще може по-лесно да участва в мачовете. Не, че ще бъде много лесно, но когато е в НБА, е невъзможно. Очакваше се да има такива слухове и коментари, защото в голяма част от сезона той беше контузен, игра малко и въобще нямаше тази роля, която очакваше той лично. Треньорът остава и е съвсем нормално да се търси някакъв вариант. А е възможно и да остане в Сакраменто, защото той има договор, а договори не се прекратяват ей така."

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички