Иван Банчев – участникът на Shell Eco-marathon, който има олимпийска мечта за Париж 2024

Иван Банчев – участникът на Shell Eco-marathon, който има олимпийска мечта за Париж 2024

През миналата седмица в Ногаро, Франция се проведе тазгодишното издание на Shell Eco-marathon за отбори от Европа и Африка.

В Ногаро България бе представена от общо четири отбора. Сред тях бе и този на HydRU от Русенския университет „Ангел Кънчев“, който имаше двама пилоти за своя автомобил в състезанието с коли от градски тип. Това бяха Иван Лопатаров и Иван Банчев, който обясни пред камерата на Sportal.bg какви точно са неговите роли в тима и разказа за мечтата си да участва на Олимпийските игри в Париж през това лято.

Иван Банчев се състезава в стрелбата с лък и е много близо до получаването на квота за Игрите във френската столица. Той ще може да се я гарантира след няколко седмици, когато му предстои състезание в съседна Турция.

Два български отбора в топ 3 на Shell Eco-marathon в Ногаро
Два български отбора в топ 3 на Shell Eco-marathon в Ногаро

- Иване, ти съчетаваш много дейности в отбора на този университет. Ти се един от пилотите на HydRU, а в момента си състезателен инженер на твоя съотборник Иван Лопатаров. Как успяваш да ги съвместиш тези длъжности? Предполагам си и механик и участваш в подготовката на колата.

- Аз съм всичко, от което отборът има нужда, университетът има нужда. Отделни и тренирам и съм почти всичко, от което има нужда и клубът. Старая се, полагам много усилия, забелязва се, което е много добре. Резултатите са наистина видими, за което аз съм много горд, хората около мен се радват на тези мой успехи.

- Какво е усещането колата да е на пистата, а ти да си в бокса и да даваш инструкции на твоя съотборник, а не да си зад волана и да контролираш нещата със собствените си две ръце на волана и краката на педалите разбира се?

- Определено не е толкова приятно, колко да седиш в колата и да я управляваш. Много по-приятно, много по-хубаво е усещането, когато си на пистата, когато си седнал в колата, когато знаеш, че ти си я направил или си участвал в направата на този автомобил. Управляваш го, движиш се и усещаш всичко, а като даваш съвети от бокса не е същото. Пак е приятно да навигираш съотборника си, втория пилот, но не е същото. Пак е приятно, пак е хубаво, полезен си за отбора, но е по приятно да си на пистата.

Shell Eco-marathon – едно по-различно състезание
Shell Eco-marathon – едно по-различно състезание

- Аз чух, че ти планираш още една визита до Франция това лято за едно още по-голямо състезание от Shell Eco-marathon, ако мога така да се изразя, а именно Олимпийските игри в Париж 2024. В кой спорт и класирал ли си се вече за Олимпийските игри?

- За жалост все още не съм се класира за Олимпийски игри, имам състезание след три седмици в Турция, което може би ще ми определи мястото на Олимпийските игри. Състезавам се в стрелба с лък, вече 11 години и половина и за последно бях на състезание в Германия две седмици преди да дойдем тук. Класирах се 17-ти на Европейското и подобрих националния рекорд на България за мъже, което е доста сериозно постижение. След три седмици отивам в Турция да печеля квота за Париж 2024.

Вижте българските отбори в Shell Eco-marathon 2024
Вижте българските отбори в Shell Eco-marathon 2024

- Остава с впечатлението, че ти си един много зает студент. Как успяваш да съчетаеш всички тези ангажименти към стрелбата, HydRU разбира се, ученето и разбира се развлеченията, които влекат всеки студент?

- Със сигурност не е лесно, със сигурност има много безсънни нощи с учене, работа, тренировки, защото денят не стига. Имам лични задачи, семейство, приятели не чак толкова, защото не мога да си позволя много да излизам. Но учене, работа и тренировки, баланс, има някакъв баланс засега, който доста добре се развива и се надявам да продължи в същия дух.

Следвай ни:

Снимки: Sportal.bg

Още от Моторни спортове

Виж всички