Весела Лечева - право в десетката

От днес Sportal.bg стартира своя специален олимпийски проект преди началото на Игрите в Париж 2024 “Да отгледаш шампион”.

Да бъде първи специален гост в нашия олимпийски проект се падна на председателя на Българския стрелкови съюз и сребърна медалистка от Олимпийските игри в Сеул 1988 и Барселона 1992 година Весела Лечева, която само преди два дни празнува юбилей.

12 Обновеният стрелкови комплекс "Гео Милев"

Във всеобхватния и изпълнен с предизвикателства свят на спортната стрелба, където концентрацията и прецизността определят шампионите, се раждат изключителни истории на успех. Весела Лечева, бивш спортен министър, е една от тези забележителни личности. Със своите 17 световни рекорда и множество титли, тя е символ на издръжливост и упоритост. Нейната кариера е пример за това как силната воля и неуморният труд могат да превърнат мечтите в реалност. В това интервю, Лечева споделя своите преживявания и уроци, натрупани през годините на усилени тренировки и състезания. Тя разкрива как спортът е формирал не само нейната кариера, но и нейния живот, вдъхновявайки новото поколение стрелци. Историята на Весела Лечева е вдъхновение за всеки, който търси пътя към върха чрез отдаденост и упорита работа.

Разговаряме с председателя на Българския стрелкови съюз, бивш председател на ДАМС и бивш спортен министър Весела Лечева.

12 Обновеният стрелкови комплекс "Гео Милев"

Как се развива вашата кариера в спортната стрелба? Малцина знаят, че сте започнали с волейбол. Може би сме изпуснали една волейболна звезда?

Да, това беше моята мечта – да бъда волейболистка. Може би заради емоциите и динамиката на този спорт. В трети клас започнах да тренирам във Велико Търново. За съжаление, не ми се получи с този спорт, тъй като треньорът ми често отсъстваше, завършваше Националната спортна академия в София. Явно волейболът не беше моята съдба, но спортната стрелба ми отвори нови хоризонти.

12 Обновеният стрелкови комплекс "Гео Милев"

Вашето семейство е отдавна свързано с този спорт. Как всъщност започнахте да се занимавате със спортна стрелба?

Да, баща ми Николай Лечев беше дългогодишен старши треньор на националния отбор по спортна стрелба и под негово ръководство бяха постигнати значителни успехи. В началото аз не мечтаех за спортна стрелба. Това беше по-скоро мечтата на баща ми. За мен спортната стрелба изглеждаше скучна и оръжието не се свързваше с детските ми представи. Започнах с огромно нежелание, но социалният контакт с други деца на стрелбището ме вдъхнови.

На каква възраст започнахте?

Бях на 11 години. Стрелбището беше в мазе на стадион „Велико Търново“ с пет коридора – три за пушка и два за пистолет. Започнах с пушка, която беше дълга и тежка, но желанието ми да се усъвършенствам всеки ден ме задържа в този спорт цели 25 години.

Какво беше влиянието на баща Ви върху Вашата кариера?

Баща ми беше изключително строг и държеше на желязна дисциплина. Плановете се правеха за период от четири години напред, насочени към Олимпийските игри. Когато бях на 12-13 години, той ми показа четиригодишен план, който предвиждаше постигане на резултати, които тогава ми изглеждаха невъзможни. Но системната работа и поставянето на дългосрочни цели ни помогнаха да ги постигнем.

Вашите постижения са изключителни – 17 световни рекорда, пет световни титли, осем европейски и два сребърни медала от Олимпийските игри. Какво липсва в тази впечатляваща колекция? Само Олимпийската титла Ви липсва, но следата, която оставихте в спортната стрелба, е огромна.

Много се гордея с титлата Стрелец №1 на ХХ век. Конкуренцията беше изключително сериозна, както в България, така и на международно ниво. Най-трудно беше да спечеля републиканските първенства.

Как треньорът може да помогне в моменти на трудности по време на състезание?

Спецификата на спортната стрелба изисква силна връзка между треньор и състезател. Баща ми винаги внимателно избираше думите си, за да намери точния баланс между мотивация и успокояване. В много случаи той ме насочваше да мисля за състезанието като добре организирана тренировка, за да намали стреса и напрежението.

Имаше ли разлика в отношението на баща Ви към Вас и другите състезатели?

Не, баща ми беше строг и справедлив към всички. Вкъщи той също беше строг, но това ми помогна да се усъвършенствам. Макар че не съм имала типично детство, а прекарано на стрелбищата и състезанията, не съжалявам за нищо.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ с ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА - ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Борислав Цветанов | Снимки: Startphoto

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти