Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Гледай на живо

Битката за второто място продължава след равенство на ЦСКА - София с Крумовград, Локомотив и Левски излизат в мач за престиж в Пловдив

Весела Лечева: Срам е, че 30 години не можем да направим Витоша място за спорт и отдих

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри, но за успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия от страна на изпълнителната власт, на спортните дейци, медиите, екологичните организации и обществото.

Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и експерти в сферата на зимните спортове, които обсъдиха на 22 опрел на „Дондуков“ 2 перспективите пред страната ни да издигне кандидатурата си за домакинство на Зимните младежки олимпийски игри през 2028 г.

В срещата участва членът на авторитетната комисия към Международния олимпийски комитет Весела Лечева.

“Това бе една изключително важна среща. За да заявим цялата спортна спортна общественост, която представлява зимните спортове. На нея присъстваха и представители на общините, които стопанисват зимните курорти. За да заявим нашето желание България да бъде домакин на състезание от такъв ранг. За да заявим, че това е една огромна възможност за България и нашите млади хора. Защото всичко това, което бъде построено за провеждане на Зимни младежки олимпийски игри, ще бъде наследство за нашите млади хора, ще бъде наследство за туризма в България. Ще даде много бърза и пряко писта за позиционирането на България на картата зимните курорти, на зимните дестинации”, заяви Весела Лечева в специално интервю за Sportal.bg.

“Смятаме, че един такъв форум, като Зимни младежки олимпийски игри - България го заслужава! Имаме огромен потенциал. И най-вече, че през 2028 година датата е свободна. Все още няма кандидати. Смятам, че това може да обедини усилията, както на правителството, така и на отделните общини, така и на цялата спортна общественост и така, разбира се, на всички граждани. Защото ползите ще ще бъдат много повече за следващите 10 и повече години”, добави Лечева.

12 Обновеният стрелкови комплекс "Гео Милев"

“Дори понякога като кажат:

“Да, но това изисква огромни инвестиции, ние сме бедна държава”.

Тези инвестиции, които днес ще бъдат направени, във връзка с кандидатурата ни за Зимни младежки олимпийски игри, в утрешния ден ще ни донесат много повече печалби и ползи и принадена стойност за всички. И така, те ще могат да се избият много бързо и в много кратки срокове. Ще има много ползи, ще има влияние, към всеки един зимен курорт и неговото развитие. Влияние към заетост, качествени работни места, спортна индустрия…Всичко тава се включва към тази ски-индустрия. Дава възможност за българския бизнес, за българските общини, дават възможност за младите хора, да имат възможност за достъпност до спортни съоръжение. Ползите са много и многократно ще бъдат за България”, категорична е Весела Лечева.

12 Обновеният стрелкови комплекс "Гео Милев"

“Надявам се Витоша отново да се използва за ски-спорт! Защото този Паметник на глупостта… Вече 30-години тъпчем тази тема “Витоша.” За мен липсва само политическа воля, за да бъде решен този въпрос. Всичко може да бъде решено, стига да има политическата воля, да бъде решен - по най-бързия начин. Защото, това наистина е срам, да не може да се възползваме от най-голямата ни даденост, която има София. Има възможност! Има начини да бъде запазена природата! Да бъдат ограничени опустошителните и вредните въздействия върху природата, по начин, по който да има модерни спортни съоръжения, така че всяко едно младо семейство да вземе децата си и във всеки един удобен ден от деня, да го заведе на ски. Или лятото из гората, за други летни видове спорт. Многократно ще се повишат броя на децата ангажирани със спортни дейности. Трябва да действаме по-бързо, по-концентрирано, по-фокусирано! За кандидатурата ни трябва да бъдат изготвени бързо перфектни документни. Дано да се случи. Дължим го най-вече на младите поколения на младите хора в България”, завърши Весела Лечева интервюто си пред Sportal.bg.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти