Гледай на живо

Евро 2024: Нидерландия - Франция 0:0

Весела Лечева с юбилей днес

Весела Лечева с юбилей днес

Един от най-големите ни спортисти празнува днес. Весела Лечева е родена във Велико Търново на 20 май 1964 г. Живее в София. Тя е бивша състезателка по спортна стрелба, председател на Българския стрелкови съюз, член на Комисия към МОК, член на Българския олимпийски комитет (БОК), бивш депутат, председател на Държавната агенция за младежта и спорта и служебен министър на младежта и спорта в първото и второто служебно правителство на Гълъб Донев.

Завършва Националната спортна академия. Притежава научна степен – доктор.  Най-голямото постижение в спортната й кариера са двата сребърни медала от Олимпийски игри в Сеул през 1988 г. и Барселона през 1992 г. Тя е петкратен световен шампион. Четири пъти е носител на Световната купа. Лечева е състезателят с най много световни титли и до днес в олимпийските дисциплини на пушка жени.

Според статистиката на Международната федерация по спортна стрелба българката има и най-много спечелени титли в турнирите за Световната купа за всички времена– 31 златни, 13 сребърни и 11 бронзови медала. От Европейски първенства има завоювани 8 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала. Избрана за стрелец №1 на ХХ век в света в анкетата на Световната федерация по спортна стрелба през 2007 година.

Председател на Българския стрелкови съюз от 2022 г., преизбрана на поста през юли 2023 г. Весела Лечева е член на комисията по "Обществените въпроси и корпоративните комуникации" в МОК. Тя е член на Българския олимпийски комитет (БОК) от 2003 година.

12 Обновеният стрелкови комплекс "Гео Милев"

За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново.

12 Обновеният стрелкови комплекс "Гео Милев"
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Борислав Цветанов

Още от Други спортове

Виж всички