Два тайбрека препънаха Григор в близо 4-часов дуел със световния номер 7

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров загуби близо 4-часов дуел със световния номер 7 Холгер Руне и отпадна на осминафиналите на “Мастърс”-а в Монте Карло - 6:7(9), 6:3, 6:7(2) за 3 часа и 30 минути игра.

Гришо и Руне предложиха качествена и атрактивна битка за зрителите с куп фантастични отигравания и някои трикови удари от българина. Той изостана с пробив в средата на първия сет, но го върна и стигна до тайбрек. В него обратите и драмата не спряха до последната секунда, а в крайна сметка датчанинът надделя след 90 минути игра.

Димитров започна с пробив и взе сравнително безкомпромисно втория сет, а в третия не се стигна до пробив. Мрежата се намеси решително за мини-пробив в полза на Руне в тайбрека и той дръпна значително с 0-4, след което затвори мача.

Григор все още може да се изкачи до осмото място в световната ранглиста, защото добави 45 точки в актива си, който става 3595. Ако Руне не защити 600-те пункта от достигнатия финал миналия сезон, това ще стане факт, а датчанинът ще напусне топ 10.

Първи сет

Гришо направи двойна грешка при 40-0, но после пласира пореден невърнат сервис и поведе с 1:0. Руне заслужи аплодисменти с изящна къса топка за 15-15, а после с решителни форхенди след началния си удар доведе нещата до 1:1. Втората грешка в мача на Димитров от лифтиран бекхенд по правата осигури лек аванс на посрещата при 15-30, но добър сервис във важен момент спомогна за 30-30. Хубав подсечен обратен удар на българина затрудни съперника, но впоследствие се стигна до дюс. Българинът спечели разиграване по диагоналите от основната линия, а с чудесен кик-сервис геймът беше затворен - 2:1.

Руне първо догони къса топка и контрира по къс диагонал, а за завършек на сервис-гейма си на нула изпълни съвършен лоб за 2:2. Фантастична импровизация на Димитров с подсечен бекхенд му осигури аванс от 40-15, а геймът приключи след минаващ обратен удар на българина - 3:2.

Руне дръпна с 30-0, но Гришо записа три поредни точки и стигна до брейк-бол, след като съперникът пресили топспин форхенд. За съжаление, той не беше материализиран след страхотен сервис на датчанина. Мина се през още два дюса, след като Димитров реализира форхенд-уинър, а после българинът си заслужи нов шанс за пробив. Руне се справи и с него, а взе и авантаж с отличен начален удар. Бекхенд в мрежата означаваше 3:3.

Гришо прати два пъти топката в аут, а същото направи и Руне, като при 40-30 дори си удари ракетата в земята няколко пъти. Двойна грешка на Димитров доведе до дюс, а с ретур-уинър датчанинът си осигури брейк-бол. Григор го отрази с форхенд по обратния диагонал, но с малко късмет се получи нов шанс за пробив. Той също беше неутрализиран с невърнат сервис, след което се премина през още един дюс. Воле на мрежата осигури на Руне трети брейк-бол и той се възползва от него със систематична атака на бекхенда на съперника - 3:4 след почти десетминутен гейм.

Фантастично разиграване беше спечелено от Григор с поразяващи форхенди, което му осигури "закачане" в гейма при 30-30. Руне обаче блесна с бекхенд-уинър по правата, а добави и отличен сервис за 3:5. Гришо с прекрасни отигравания спечели сервис-гейм на нула за 4:5, но предстоеше световният номер 7 да подава за край на сета.

С прекрасен бекхенд-уинър направо от ретур Димитров направи 15-15, а после с форхенд-уинър по обратния диагонал дръпна с 15-30. Двойна грешка на Руне означаваше двоен брейк-бол, но с форхенд в мрежата първият се изпари. Страхотна акция на българина означаваше връщане на пробива - 5:5. Гришо пак записа гейм на нула в своя полза и си гарантира тайбрек - 6:5.

Руне някак си се добра до 40-30, макар първият му сервис да не работеше по предназначение. Бекхенд в мрежата на Гришо обаче осигури влизане в тайбрек. За съжаление, непредизвикано сбъркан форхенд означаваше ранен мини-пробив пасив за българина. Датчанинът също направи грешка и моментално възстанови паритета, а фантастичен минаващ бекхенд награди Димитров с аванс от 2-1 и предстоящи два сервиса. Страхотен ретур на Руне му позволи да заличи изоставането си в мини-брейковете при 3-2. Той обаче беше провокиран да сбърка за 4-3 и предимството на българина се върна. Пореден агресивен ретур на световния номер 7 направи резултата 4-4, а от водеща позиция Димитров направи грешка и изостана с 4-5. Форхенд в аут на Гришо означаваше двоен сетбол за Руне, но със страхотен прав удар българинът отрази първия на посрещане и имаше на разположение два сервиса. Фантастичен форхенд върху линията направи резултата 6-6, но с "чип енд чардж" Руне направи пореден мини-пробив и получи трети сетбол. Страхотно разиграване беше спечелено от Димитров и резултатът стана 7-7, а бекхенд-воле в аут на датчанина вече означаваше 8-7 - сетбол и два сервиса за Гришо. За съжаление, Руне оцеля и с отлична защита, преминала в контраатака, спаси сетбола и изравни на 8-8. От изгодна позиция българинът направи грешка и изостана с 8-9, а Руне не се възползва от четвъртия си сетбол заради пресилено воле. Датчанинът поспори около две минути със съдията Карлос Бернардес за точния отпечатък и си навлече не за първи път недоволството на феновете - 9-9. Руне с форхенд-уинър стигна до пети сетбол, но вече предстояха два начални удара на българина. За съжаление, Григор загуби и двете точки, последната от които заради намеса на мрежата и загуби драматичния тайбрек - 6:7(9) за 90 минути игра.

Втори сет

Руне направи грешка от форхенд и се стигна до перфектно начало с пробив за Димитров. Датчанинът продължи с евтините си номера и викна физиотерапевт на корта, и то при положение че имаше над осем минути почивка между сетовете. Григор поиска обяснение от Карлос Бернардес защо е позволил подобна пауза точно сега, но съдията на стола продължи да ходи по свирката на световния номер 7. Руне, естествено, беше освиркан, но получи каквото искаше - болкоуспокояващо за дясното си рамо, като дори спореше с медицинския екип дали хапчето е достатъчно силно. Димитров отговори подобаващо на предизвикателството и набързо спечели сервис-гейма си за 2:0.

Руне спечели своето подаване на нула и намали изоставането си на 2:1. Димитров не можа да проведе безпроблемен сервис-гейм, защото Руне направи ретур-уинър, а после с още едно коварно връщане стигна до 30-30. Датчанинът сбърка форхенд в следващото разиграване, а Григор приключи гейма с форхенд-уинър тип контрапие - 3:1. В петия гейм се стигна до 30-30, но тогава Руне пласира отлични начални удари за 3:2.

Димитров направи грешка за 15-30, но не допусна изненада и си взе подаването за 4:2. Българинът също поведе с 0-30, а впоследствие стигна до точка за пробив с чудесна демонстрация на скорост в защита и преминаване в контраатака след подсечен бекхенд. Руне обаче изпълни поредния си успешен лоб, а Димитров не можа да направи "хотдог" - дюс. Световният номер 7 в крайна сметка се измъкна от неприятностите при 4:3.

Гришо изненада съперника и предизвика аплодисменти с триков удар с ракетата зад гърба, като поведе с 40-0. Руне върна интригата при 40-30, но само толкова - форхенд-уинър на българина означаваше 5:3. По прекрасен начин Димитров стигна до два брейк-бола и съотнветно сетбола, като се възползва още от първия и съвсем заслужено изравни сетовете - 6:7(9), 6:3.

Трети сет

Григор започна малко колебливо на първи сервис и се мина през 30-30, но все пак пласира два поредни качествени начални удара и дръпна с 1:0. Григор имаше шанс за пробив и добра възможност да го реализира с минаващ бекхенд, но прати топката в мрежата и изрази видимо разочарованието си. Руне оцеля и изравни резултата на 1:1. Димитров беше солиден в подаванията си и без никакво затруднение и излишна загуба на сили поведе отново с 2:1.

Два поредни сбъркани бекхенда по правата на Григор доведоха до 40-15 от 15-15, а впоследствие се стигна и до дюс. Отлично деми-воле на датчанина му осигури авантаж и той затвори гейма за 2:2. Световният номер 7 отново блесна с ретурите си и поведе с 15-30 в следващия гейм, но Григор го контрира с невърнат сервис. Руне падна при настигане на къса топка, но все пак стигна до брейк-бол, който обаче беше отразен с безответен начален удар в тялото на съперника. Още два поредни такива доведоха до 3:2.

Гришо дръпна с 15-30, но Руне обърна до 40-30, преди с пресилен форхенд датчанинът да провокира дюс. В крайна сметка обаче световният номер 7 стигна до 3:3. Димитров реализира любимия си минаващ бекхенд, а с ас приключи набързо сервис-гейма си на нула - 4:3. Руне продължи с размяната на доминации на сервиращите и не допусна никакво отпускане - 4:4.

Руне стигна до 0-30 с два прекрасни минаващи удара, а Гришо намали на 15-30 с невърнат сервис. Изключително разиграване от 20 удара завърши с вълшебна къса топка от бекхенд на Димитров за 30-30, а след пресилен форхенд от българската ракета се стигна до дюс. Два сгрешени бекхенда на световния номер 7 означаваха 5:4.

Руне изобщо не се разколеба от пропуснатия шанс в предишния гейм и проведе много професионален сервис-гейм на нула, поддържайки непредсказуемостта на сета - 5:5. Страхотен бекхенд-уинър по правата даде начало на следващото подаване на българина, но той направи две грешки, за да стане съотношението 30-30. Руне също прати топката в мрежата за 40-30, а фантастична размяна на волета беше спечелена от Димитров за 6:5.

Датчанинът отново беше железен на сервис и дръпна с 40-0, но точно тогава българинът проведе майсторски две разигравания, за да постави под напрежение съперника - 40-30. Изключителна импровизация при воле на Димитров му осигури дюс и бурни аплодисменти от публиката. Следващото разиграване също беше великолепно и приключи с успех за Гришо, който имаше мачбол още на посрещане. Неточен ретур обаче вкара гейма в дюс, а втори пореден такъв осигури авантаж на датчанина. Поредица подсечени бекхенди на Димитров наклониха везните в негова полза и се стигна до нов дюс. Българинът се добра до още един мачбол, но Руне го отрази с поразяващ форхенд-уинър. Няколко драматични момента по-късно все пак световният номер 7 оцеля в близо 15-минутния гейм и провокира тайбрек.

Ретур-мрежа даде добро начало на Руне за 0-1 с мини-пробив, а след това отново вкара в употреба безупречния си форхенд за 0-2. Бекхенд-уинър по правата означаваше вече 0-3, а намеса на мрежата по решителен начин сътвори още един мини-пробив за датчанина. Почивката дойде при 1-5, а първото разиграване в тайбрека завърши в полза на Руне след бекхенд в мрежата на българина. Форхенд в аут сложи край на срещата - 6:7(9), 6:3, 6:7(2) за 3 часа и половина.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Още от Тенис

Виж всички