Минковски даде оценка на българското представяне на Световното и разкри в какви отношения е с Антъни Иванов

Селекционерът на националния ни отбор по плуване Кристиян Минковски даде висока оценка за представянето на българските състезатели на Световното първенство по плуване в Доха (Катар). На шампионата Габриела Георгиева се класира шеста на 200 метра гръб с нов национален рекорд и спечелена квота за Олимпийските игри в Париж 2014, а Йосиф Миладинов завърши осми във финала на 100 метра бътерфлай.

Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!
Sportal.bg вече и във Viber, последвайте ни!

В добавка Габи записа силно представяне и на по-късата дистанция от 100 метра, в която се нареди 13-та, а полуфинали плуваха още Любомир Епитропов, 11-ти на 200 метра бруст, и 18-годишният Петър Мицин, 14-ти на 200 метра бътерфлай.

През 2023 година Петър Мицин стана първият български плувец със световен рекорд при юношите на 400 метра свободен стил, но сега в Доха в дебютното си участие на световно първенство при мъжете, се класира едва 23-ти в коронната си дисциплина. Той вече има две олимпийски квоти за Игрите в Париж – на 400 и 800 м св. стил, както и покрит норматив „Б“ на 200 м св. стил.

“Имахме очаквания и за други класирания, но мисля, че това, което направи Габи дава една отлична оценка на българското представяне в Доха, да което искам да я поздравя за пореден път. Може би на нея й трябва още малко време, за да осъзнае какво успя да направи. Моето мнение е, че шестото място е нещо историческо и го поставям него на първо място, а на второ - олимпийската квота. Мога да обобщя, че направихме силни постижения в едно изключително силно първенство. Отсъстваха някои звезди, но ви уверявам, че постиженията на всички, които участваха, бяха на световно ниво, което ме кара да съм доволен от постигнатите полуфинали и финали”, заяви Минковски на пресконференция днес.

Специалистът разказа и как ще протече подготовката на националите до Игрите в Париж.

“Световното първенство в Доха беше част от подготовката и в общи линии със завършването му започнахме вече финалната подготовка за Олимпиадата в Париж. Има още 3 състезания, на които ще разчитаме за покриване на олимпийските нормативи и от другите наши състезатели - държавния отборен шампионат в края на март, турнира за Купата на кмета на Бургас в края на май, които са олимпийска квалификация, и Европейското първенство в Белград през юни.

“Нашата цел е не само да задържим това ниво, което е в момента, а да работим целенасочено, за да го надградим. Успяхме в Доха да направим пик в спортната форма, въпреки че цикълът на подготовка беше изключително кратък. Много опит натрупахме по време на пандемията с непрекъснатите отлагания на състезания. Тогава се сблъскахме с най-различни по дължина цикли - нещо, което не ни се беше случвало. Успяхме да натрупаме опит и направихме силно класиране и представяне в Букурещ през декември и само два месеца след това в Доха също успяхме да направим силни постижения. “

“Благодаря на ММС и ръководството на Българската федерация по плувни спортове. Най-отговорно мога да заявя, че националният отбор по плуване е един от най-обгрижваните отбори в цяла България. Успели сме да подсигурим всичко необходимо за състезателите и аз лично съм щастлив, че съм част от това нещо. Не се сещам за други спортисти, които да са толкова обгрижени, постарали сме да задоволим всички техни нужди и, разбира се, те се отблагодарявам за всички тези грижи, които ние полагаме към тях”, каза още Минковски.

Треньорът на националния отбор отказа да коментира последните действия на наказания Антъни Иванов и призна, че към днешна дата не поддържа отношения с него.

Последвайте каналите ни в:

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти