Гледай на живо

Очаквайте в 12:00: "Студио Дерби" За паметника на Гунди в парк "Гео Милев"

Швьонтек оцеля в напрегнатия финал и ликува с четвърта титла от "Шлема"

Ига Швьонтек постигна най-напрегнатата си и най-драматична победа във финал на “Големия шлем” и ликува с четвърта “мейджър” титла след 6:2, 5:7, 6:4 за 2 часа и 49 минути игра срещу Каролина Мухова.

Дори първият сет не можеше да се нарече протоколен за подчертаната фаворитка от Полша, въпреки че с този резултат тя даде начало на обичайния сценарий в своите финали от “Шлема”. Оттам нататък обаче нервите и напрежението владееха действията и на двете тенисистки, което увеличи и броя на грешките, както и на пробивите.

Шампионката Ига: Извинявам се на екипа ми, че понякога съм непоносима
Шампионката Ига: Извинявам се на екипа ми, че понякога съм непоносима

Швьонтек изпусна предимството си от един пробив при 3:1 във втория сет и допусна да загуби подаването си в петия гейм - в същия етап на предишната част пък тя беше отразила брейк-бол в 10-минутен дуел. В крайна сметка след куп обрати до края на сета Мухова се поздрави с успех, за да вкара битката в кулминация.

В третия сет отново властваха нервите, смените на инициативата и драматичните моменти. За съжаление на претендентката от Чехия, тя загуби мача с пробив и двойна грешка, но все пак може да бъде повече от горда от постигнатото в Париж.

Швьонтек триумфира с купата “Сюзан Ланглен” през 2020-а, 2022-ра и 2023-та, а на последния US Open също спечели финала, като вече може да се похвали с четири титли от “Големия шлем”.

Първи сет

Първото по-продължително разиграване беше спечелено от Швьонтек, след като тя систематично търсеше бекхенда на съперницата си и дочака грешка от подсечен обратен удар. С форхенд-уинър на полякинята се стигна до 40-0, а Мухова стигна до първата си точка на посрещане с отлична къса топка. Отново по същия начин чехкинята намали на 40-30, но този път ключов за нея беше форхенд по правата от бекхенд-ъгъла. Все пак, Швьонтек затвори първия си сервис-гейм за 1:0.

Мухова направи първата си атака към мрежата при 15-0, но беше размината с прав удар на съперницата - 15-15. Дълбок форхенд-ретур на световната номер 1 изненада чехкинята и се стигна до 15-30, а грешка от прибързване веднага след сервис ѝ коства изоставане с 15-40. Пресилен форхенд на Мухова доведе до ранен пробив за 2:0.

Швьонтек се придвижваше изключително прецизно след сервис и не спираше да затруднява опонентката, чийто форхенд пък отново я предаде - 30-0. Неотразен начален удар даде шанс на двукратната шампионка в Париж да поведе с 40-0, а после пресилен бекхенд на Мухова направи резултата 3:0 след 10 минути игра.

Независимо че Мухова имаше досега 100-процентов първи сервис, тя изостана с 15-30, защото допусна поредната си грешка от форхенд, и то този път от перфектна позиция до мрежата. Първият ѝ ас ѝ помогна за 30-30, а хубава къса топка я изведе до 40-30, макар да трябваше и да комбинира с лоб от воле. Невърнат сервис донесе задължителния гейм за чехкинята - 3:1.

Мухова се раздвижи и вкара разнообразие в играта си с атака към мрежата след ретур, но спечели точката само защото Швьонтек не намери опразнената права - 0-15. Нова грешка на полякинята от бекхенд-драйв-воле от водеща позиция доведе до 0-30, но две акции с контролирана агресия на световната номер 1 възстановиха паритета - 30-30. Форхенд по диагонала далеч в аут на Мухова осигури гейм-бол на полякинята, но и Швьонтек направи непредизвикана грешка за дюс. Два поредни добри ретура на чехкинята можеха да ѝ донесат пробив, но във втория случай тя се забави да тръгне към мрежата и не намери очертанията на корта, а така се стигна до ново равенство. Швьонтек стигна до авантаж, но Мухова този път беше още по-агресивна и завърши на мрежата за трети дюс. Грешка от бекхенд на 43-тата в света опропасти предишното ѝ усилие, но тя пак не позволи да загуби гейма с апроуч от форхенд по правата и завършващо бекхенд-воле - четвърто реми. Най-после Швьонтек поведе с 4:1 след два сбъркани форхенда на Мухова - 10-минутният гейм приключи успешно за световната номер 1 и тя изрази емоциите си към своя щаб.

Мухова дръпна с 30-0, но грешките от форхенд се завърнаха, а двойна от сервис доведе до 30-30. Швьонтек я притисна с ретур и след това прав удар по правата, за да си издейства точка за пробив, но тя беше отразена с бекхенд-уинър на чехкинята. Невърнат сервис осигури авантаж на Мухова, но световната номер 1 я матира с продължителна атака, завършена на мрежата - втори дюс. Претендентката отново блесна с къса топка за ново предимство, а със същия метод затвори и 7-минутния гейм за 4:2.

Два поредни неотразени начални удара на Швьонтек свалиха напрежението донякъде при 30-0, а Мухова направи 12-тата си непредизвикана за 40-0. Ретур-уинър доведе до 40-15, след което дойде ред и на полякинята да сгреши за 40-30. Нов пресилен форхенд на 43-тата в света доближи двукратната шампионка още повече до спечелването на първия сет - 5:2.

Мухова изостана с 0-15 след неточен бекхенд (с рамката), а после беше надвита на мрежата след първата неуспешна къса топка - 0-30. Още един сгрешен обратен удар на чехкинята я изправи пред защита на три шанса за пробив и съответно сетбол. Швьонтек се справи с атаката на мрежата на съперницата си и за 44 минути затвори първия сет на финала - 6:2.

Втори сет

Мухова дръпна с 15-30, но после Швьонтек систематично я разхождаше по широчината на корта за 30-30. Поредната непредизвикана на чехкинята във важен момент доведе до 40-30, след което нова топка леко в аут от нейната ракета сложи край на гейма - 1:0.

Макар и заради контакт с филето, Швьонтек за девети път от 12-то излизане на мрежата загуби точката, докато към този момент Мухова беше със 7 успешни завършвания от 12 атаки напред. Полякинята пък този път настигна къса топка и поведе с 15-30, след което съперницата ѝ прати смач далеч в аут - 15-40. Втора поредна непредизвикана грешка на Мухова сложи край на гейма - 2:0.

Швьонтек стигна до 30-0 след разиграване с 13 удара, като се усещаше как опонентката ѝ все по-често закъснява за своите отигравания от основната линия. Ретур-уинър възстанови позагубената увереност на Мухова, но веднага последва такъв в аут - 40-15. Ново продължително разиграване от основната линия завърши в полза на световната номер 1 и тя поведе убедително с 3:0.

Чехкинята забави излизането си на мрежата и пресили бекхенд-воле от сервис-линията за 0-15, но след това с невърнат начален удар направи 15-15. Впоследствие се стигна до 30-30, защото Мухова направи 20-ата си непредизвикана грешка при 6 за съперницата до този момент. Страхотен бекхенд, закован на основната линия, даде гейм-бол на 43-тата в света, а тя се справи с воле на мрежата за 3:1.

Защитата на Мухова издържа и тя спечели четвъртото си разиграване над 9 удара от 14 такива в мача досега - 0-15. Неуспешен бекхенд по правата на Швьонтек я постави в неудобно положение при 0-30, а сценарият от предишния сет загатваше да се повтори. Световната номер 1 заби форхенд-уинър на линията аз 15-30, след което още един такъв осигури равенство - 30-30. Точно както в първата част, така и сега в петия гейм Шьонтек трябваше да защитава точка за пробив и този път Мухова блесна с форхенд-уинър по правата - 3:2.

Благодарение на няколко поредни страхотни сервиси Мухова се добра до равенство 3:3. Швьонтек осъществи нещо позабравено в последните минути и спечели подаването си на нула без никакви проблеми, за да дръпне отново леко с 4:3.

Чехкинята се облагодетелства от намеса на филето за 30-0 и заплаши да започне отчетлива доминация на сервиращите, а Швьонтек отговори с ретур-уинър - 30-15. Мухова реализира смач за 40-15, а в крайна сметка се справи с взимането на сервис-гейма за 4:4.

Полякинята се изнерви към щаба си, когато изостана с 0-30, но съперницата ѝ изпусна да спечели "чудовищно" разиграване в много важния момент - 15-30. Грешка от форхенд на Мухова доведе до 30-30, но същата неточност на Швьонтек я изправи пред защита на пробив. Двойна грешка на световната номер 1 направи резултата 4:5, а претендентката щеше да сервира за изравняването на сетовете.

Чехкинята сбърка бекхенд по правата в опит за уинър - 0-15, а точно същото изпълнение в същата част на корта доведе до 0-30. Швьонтек не сполучи с подсичане на обратния си удар от средата на игрището и прати топката в аут за 15-30. Мухова намери кълбото с рамката на ракетата и я прати далеч извън очертанията, което означаваше, че трябва да отразява два брейк-бола. Продължителна размяна на бекхенди завърши с грешка на чехкинята и рибрейкът стана факт - 5:5.

Мухова пласира форхенд-уинър по правата за 15-15, слагайки край на серия ключови неточности. Швьонтек сбърка непредизвикано със задната страна на ракетата за 15-30, а подобно изпълнение от нейна страна доведе до двоен шанс за пробив. Трета последователна грешка на световната номер 1 направи брейка факт за 5:6.

Чехкинята пресили форхенд за 0-15, а после направи двойна грешка за 0-30. Тя си издейства следващата точка с хубав сервис и комбинация с плътен прав удар - 15-30, а ас номер 3 бе достатъчен за 30-30. Мухова все пак се добра до сетбол, но го опропасти след стегнат бекхенд в мрежата - дюс. Добре изградена атака с начален удар и два форхенда ѝ помогна да стигне до втори сетбол, но в следващото разиграване Швьонтек беше безапелационна от предната страна на ракетата си за трето равенство. Сервис-мрежа и атрактивна размяна на минаващи удари и волета осигури на Мухова трети сетбол, който беше материализиран с невърнато подаване - 5:7 за 67 минути.

Трети сет

Играта на Швьонтек съвсем се разстрои и напрежението не я изостави, като тя допусна пробив на нула за 0:1, а след това Мухова го затвърди със сервис-гейм на нула, включително два поредни аса накрая - 0:2. Световната номер 1 прекрати негативната серия от четири загубени гейма и намали на 1:2, като единствената ѝ несигурност бе при допуснат минаващ удар след неуспешни два опита за завършек на мрежата.

Швьонтек направи минаващ бекхенд за 0-15, а после спортното щастие ѝ се усмихна, за да се стигне до 0-30. Мухова впоследствие трябваше да защитава три точки за пробив и отрази първата по най-ефективния за себе си начин със сервис-мрежа - 15-40. Неуспешен форхенд на чехкинята възстанови паритета в брейковете - 2:2.

Световната номер 1 изглеждаше напълно освободена в движението си на корта и в изпълненията на начален удар, като дори заби и първия си ас в мача, за да вземе лесно подаването си и да дръпне с 3:2. Тя обаче смени ракетата си и започна с два последователни сгрешени ретура за 30-0, но компенсира донякъде с форхенд-уинър по диагонала за 30-15. И четвъртата точка в гейма беше решена от грешка на Швьонтек - 40-15, а третата ѝ неточност от ретур се оказа достатъчна за 3:3.

И точно както преди около пет-десет минути полякинята сякаш си бе върнала увереността, така сега тя пак сякаш се скова значително и чрез втората си двойна грешка в мача (и в този сет) изостана с 0-30. Тя предпочете да държи топката в игра и да чака неточност на съперницата, което точно се случи за 15-30, но пък с къса и атака към мрежата Мухова стигна до два брейк-бола. Още първият стана факт и чехкинята отново поведе в резултата с 3:4.

Швьонтек отново се преобрази в началото на следващия гейм, като с два поредни форхенд-уинъра поведе с 0-30. Двете си размениха по една непредизвикана грешка, което доведе до два шанса за връщане на пробива. Световната номер 1 имаше различни варианти за завършване до мрежата, но пресили бекхенд по правата, с което загуби първия брейк-бол. Вторият се изпари след шестия ас на Мухова, но бързо се стигна до трети, след като вече Швьонтек завърши воле на мрежата. Неуспешен опит за къса топка на чехкинята възстанови паритета за пореден път в сета - 4:4.

Серията от прехвърляне на инициативата и трудностите на подаващите продължи, като сега двукратната шампионка изостана с 0-30, а с форхенд-уинър по правата намали част от пасива - 15-30. Сервис-мрежа свърши работа на Швьонтек за 30-30, но тя пресили сериозно прав удар и бе изправена пред защита на точка за пробив. Световната номер 1 я отрази с ново излизане напред след подаването си, а после се облагодетелства от две грешки на ретур на съперницата 5:4.

Швьонтек пласира фантастичен ретур на линията и оттам пое контрола върху разиграването, за да се добере до 0-15. Мухова пресили с предната страна на ракетата си и се засипа с още повече напрежение за 0-30, като след това записа неотразен сервис - 15-30. Нова непредизвикана от форхенд на чехкинята вече означаваше два мачбола за водачката в ранглистата, а двойна грешка сложи край на драматичния финал.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти