България записа победа и две загуби в квалификациите по бадминтон за Световните плажни игри

България записа победа и две загуби в квалификациите по бадминтон за Световните плажни игри

България записа победа и две загуби в група "А" на европейските квалификации по плажен бадминтон за Световните плажни европейски игри (ANOC World Beach Games 2023), които се провеждат във Веркендам (Нидерландия).   

Националите спечелиха срещу Белгия с 80:70 като успехи записаха двойките Михаела Чепишева/Гергана Павлова и Станимир Терзиев/Цветина Попиванова. В другите две срещи България загуби от Нидерландия с 37:80 и от Дания с 61:80. 

Българските състезатели завършиха на трето място в класирането, а за полуфиналите се класират Дания и Нидерландия. 

Тимът беше в състав Станимир Терзиев, Александър Петров, Красимир Тодоров, Цветина Попиванова, Михаела Чепишева и Гергана Павлова, а ръководители са Мирослав Петров и Стефан Господинов.  

България ще участва за първи път в квалификациите по бадминтон за Световните плажни европейски игри
България ще участва за първи път в квалификациите по бадминтон за Световните плажни европейски игри

Световните плажни игри ще се проведат в Бали (Индонезия) тази година. AirBadminton ще включва 72 атлети (36 мъже и 36 жени) в четири състезания за медали: тройки за мъже, тройки за жени, смесени двойки и състезание за смесени отбори. 

AirBadminton е нов формат на игра, разработен под егидата на Световната федерация по бадминтон (BWF). Играе се на открито и на различни повърхности като трева, градски терени, тартан и особено пясък. Приликите с бадминтона са главно в техниката на удари и бягане, както и в структурата на играта. Разликите с бадминтона включват променящ се вятър и метеорологични условия, различни характеристики на полета на совалките и различни повърхности. Използват се специфични AirShuttles, които са по-устойчиви на вятър. Освен сингъл и двойки, има и нова дисциплина, наречена тройки, в която играчите играят трима срещу трима. Специално правило при тройките е, че на играч не е позволено да удари два пъти подред по време на надиграване, така че има много ротация и комуникацията в отбора е още по-важна.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти