България ще участва за първи път в квалификациите по бадминтон за Световните плажни европейски игри

България ще участва за първи път в квалификациите по бадминтон за Световните плажни европейски игри

България ще участва за първи път в квалификациите по плажен бадминтон за Световните плажни европейски игри (ANOC World Beach Games Europe 2023). Тимът ще бъде в състав Станимир Терзиев, Александър Петров, Красимир Тодоров, Цветина Попиванова, Михаела Чепишева и Гергана Павлова, а ръководители са Мирослав Петров и Стефан Господинов. Квалификациите ще се проведат от 9 до 11 юни във Веркендам (Нидерландия).   

"Световните плажни игри са уникална възможност да се покаже AirBadminton като динамична игра, достъпна за всички. AirBadminton на пясък предоставя вълнуващо, умело, интензивно ниво на игра и с такава горда история на бадминтона в Индонезия очакваме първото ни участие в Световните плажни игри в Бали да бъде вълнуващо", каза президентът на BWF Пол-Ерик Хойер през 2022 година, след като AirBadminton стана част за част от Световните плажни игри (WBG). 

В група А са отборите на Дания, Нидерландия, България и Белгия, а в група Б - Германия, Франция, Швейцария и Гърция. Всички срещи на българския отбор са на 9 юни, а само първите два отбора продължават в следващата фаза. 

Жребият е на базата на световната отборна класация на Международната федерация от 4 април. AirBadminton на Бали 2023 ще включва 72 атлети (36 мъже и 36 жени) в четири състезания за медали: тройки за мъже, тройки за жени, смесени двойки и състезание за смесени отбори. 

AirBadminton е нов формат на игра, разработен под егидата на Световната федерация по бадминтон (BWF). Играе се на открито и на различни повърхности като трева, градски терени, тартан и особено пясък. Приликите с бадминтона са главно в техниката на удари и бягане, както и в структурата на играта. Разликите с бадминтона включват променящ се вятър и метеорологични условия, различни характеристики на полета на совалките и различни повърхности. Използват се специфични AirShuttles, които са по-устойчиви на вятър. Освен сингъл и двойки, има и нова дисциплина, наречена тройки, в която играчите играят трима срещу трима. Специално правило при тройките е, че на играч не е позволено да удари два пъти подред по време на надиграване, така че има много ротация и комуникацията в отбора е още по-важна.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти