Джокович: Съчувствам на Алкарас, но той тепърва ще печели “Ролан Гарос” много пъти

Новак Джокович е близо до своята 23-та титла от Големия шлем, след като Карлос Алкарас получи спазми и това улесни победата на сърбина на полуфинала на “Ролан Гарос” с 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. Джокович не е губил мач от Големия шлем от четвъртфиналите тук миналата година, а след мача показа великодушие. 

”Първо трябва да кажа, че Карлос няма късмет. На това ниво последното нещо, което искате, са крампи. Съчувствам му, съжалявам и се надявам да се възстанови и да се върне много скоро. Казах му на мрежата, че той си знае колко е млад. Сигурен съм, че ще спечели този турнир много, много пъти. Той е невероятен играч. Очевидно е трудно за него да не може да осъзнае дали трябва да завърши мача, но браво за борбеността”, сподели Джокович. 

Алкарас не издържа и преклони глава пред Джокович
Алкарас не издържа и преклони глава пред Джокович

"Към края на втория сет изобщо не се чувствах свеж. Изправихме се един срещу друг и тогава се случи това нещо, сякаш излязох от ритъма на мача. Просто се опитах да остана концентриран. Видях, че той се бори, но не исках да мисля твърде много какво се случва от другата страна на мрежата. Невероятно съм горд, че стигнах до още един финал”, подчерта сърбинът. 

Срещата беше очаквана с огромен интерес и беше определяна едва ли не като опит на дръзкия испански младок да предизвика Джокович, един от големите трима в последните 15 години. Разликата от 16 години във възрастта беше най-голямата във всеки полуфинал на “Ролан Гарос” в Оупън-ерата и сякаш беше ключов мач в битката между поколенията, която се води в мъжкия тенис. Но пък Джокович се бори за целта си да се откъсне пред съперниците си на върха от класациите с рекорди за всички времена. 

"Мисля, че и двамата бяхме на физическия лимит, честно казано, към края на втория сет", каза Джокович, чиято дясната предмишница беше масажирана по време на този сет. - Не беше никак лесно да поддържам тази интензивност, но нямах избор, защото Карлос ме притискаше и предизвикваше. Към края на втория сет той беше по-добрият играч. Трябваше да бъда агресивен, да атакувам топката рано, иначе той щеше да бъде агресивният. Той е много бърз, много динамичен, така че трябваше не само да се справям с това, но и да го правя възможно най-добре , което беше много изтощително".

Снимки: Gettyimages

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти