От Ред Бул обясниха кога най-рано техните съперници ще мога да копират пода им

Катастрофата на Серхио Перес в началото на квалификацията за Гран При на Монако даде рядък шанс на съперниците на Ред Бул да видят от къде точно идва голямото предимство на RB19. Това се случи благодарение на крановете, които се използват при отстраняването на блъснатите коли в Княжеството.

Тези кранове издигат колите високо в небесата, което пък дава перфектна възможност на фотографите да заснемат тяхната долна част, което много рядко се случва. А както знаем след въвеждането на новите аеродинамични правила в началото на 2022 година голяма част от притискането на колите идва именно от пода.

Според главния инженере на „Биковете“ Пол Монахан обаче за съперниците на Ред Бул ще е нужно много време преди те да могат да копират дизайна на Ред Бул. Очакванията на Моханан са това да се случи най-рано за Гран При на Япония в началото на месец октомври.

Ред Бул: Другите трудно ще копират пода на RB19
Ред Бул: Другите трудно ще копират пода на RB19

„Не е хубаво когато колата ни се вдига толкова високо в небето, но нямаше какво да направим. Но има известно забавяне между това кога хората го виждат, когато го слагат на колата си и започват да извличат представяне от него.

„Иначе казано – просто копие няма да свърши работа, ако не е интегрирано както трябва. Не е само геометрията на пода, но тя е една от най-чувствителните части на тези коли. Не забравяйте, че хората постоянно вкарат и изкарват различни подове от гаражите си и те постоянно вдигат предниците на колите си, така че това не се случва за първи път.

„Нашият план за развитие е добре подреден и знаем кога искаме да въведем частите, които смятаме, че ще подобрят представянето ни. Ако променим плана за развитие на наш съперник това само ще ни даде предимство. Така че около Япония ще видим кой къде е, но ние трябва да запазим дисциплината си и да следваме нашия си план.

„Ние можем да променяме само собствената си кола. Не можем да влияем на другите. Така че ние ще продължим да работим по нашия си начин и ще се опитаме да сме най-бързи“, каза Монахан.

Доктор Марко: Още никой не се е доближил до Ред Бул
Доктор Марко: Още никой не се е доближил до Ред Бул

Той също така коментира и все повечето копия на дизайна на въздушните кутии на Ред Бул, които започнаха да се появяват от началото на годината. В Монако екипът на Мерцедес въведе дизайн, сходен с този на „Биковете“, а в Испания преди седмица същото стори и Ферари. По думите на Монахан това е „форма на ласкателство“ за неговия екип.

„Това е форма на ласкателство. Ако се върнете към 2009, 2010, 2011 или дори 2014 ще видите, че ние печелихме със сходен дизайн с този, който Мерцедес имаха тогава. Така че и ние не сме имунизирани срещу това. Другите ще погледнат нашата кола и ще се опитат да копират дизайна ѝ, ако сметната, че ще са по-бързи с него.

„Питайте Макларън през 2011. В началото на тестовете тяхната кола беше много бавна. След това копираха нашите ауспуси и станах доста по-бързи. Тези неща се случват от много години насам и ще продължат да се случват, те са част от спорта. Нали няма авторски права? Това си е ласкателство, което е много приятно“, заяви Монахан.

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти