Пирели вдигна налягането на гумите във Формула 1

Пирели вдигна налягането на гумите във Формула 1

Доставчикът на гуми във Формула 1 Пирели реши да увеличи минималното налягане в предните гуми на автомобилите след първите две свободни тренировки за Гран При на Испания вчера в Барселона. За днешните сесии и състезанието минималното налягане се увеличи от 1,58 на 1,65 бара, като целта е с това да се влоши сцеплението на предния мост и колите да станат по-бавни.

Вчера в свободните тренировки пилотите постигнаха времена, които по време на работата на симулаторите бяха приемани като достатъчни за полпозишъна в квалификацията. Явно обаче симулациите на представянето на болидите в Барселона е било много консервативно.

След премахването на последния шикан, който присъства на трасето от 2007 година, пилотите във Формула 1 минават през последния десен завой почти на пълна газ, като това означава допълнително натоварване на гумите и особено на предна лява.

Верстапен е бил изненадан от възможността колите да се следват в последния завой
Верстапен е бил изненадан от възможността колите да се следват в последния завой

Прогнозите на отборите са, че полпозишънът днес ще е някъде около 1.13,4, но след вчера се очаква, че реалното време ще е много по-добро. Най-вероятно още днес ще бъде подобрен абсолютният, но неофициален рекорд на трасето, поставен през 2006 година от Михаел Шумахер по време на зимните тестове преди началото на сезона – 1.13,469 минути за обиколка.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти