Новак Джокович стои зад думите си за Косово

Новак Джокович стои зад думите си за Косово

Сръбският тенисист Новак Джокович заяви, че стои зад изявлението си за Косово, но пожела да остави споровете зад гърба си след победата във втория кръг на Откритото първенство на Франция. Той се наложи над Мартон Фучович със 7:6 (2), 6:0, 6:3.

Заемащият трето място в световната ранглиста по тенис написа "Косово е сърцето на Сърбия" на камерата след мача си от първия кръг в понеделник, същият ден, в който се стигна до сблъсъци между сръбски протестиращи и войници на НАТО в косовския град Звечан, където е израснал бащата на Новак Джокович.

Джокович вбеси феновете на тениса с патриотичен коментар
Джокович вбеси феновете на тениса с патриотичен коментар

Това предизвика сериозни вълнения, а Косовския олимпийски комитет поиска от Международния олимпийски комитет (МОК) да започне дисциплинарно разследване срещу Джокович, а френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера каза, че политическото послание на сръбския тенисист "не е подходящо".

Джокович не е заплашен от наказание, нито от Френската, нито от Международната федерация по тенис, които коментираха, че той не е нарушил правилата на турнирите от Големия шлем.

Във Франция предупредиха Джокович за политическите послания
Във Франция предупредиха Джокович за политическите послания

"Бих ко казал отново, но няма нужда, защото вече имате цитата ми, ако искате да говорите за това. Разбира се, че съм наясно, че много хора няма да се съгласят с мен, но положението е такова. Това е нещо, зад което стоя. Това е всичко. Нямам повече коментар по темата. Казах, каквото имах нужда да кажа", обясни Новак Джокович.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти