Гледай на живо

Лудогорец започна ударно в групите на Лигата на конференциите - на живо от Разград след 3:0 над Спартак (Търнава)

Джокович вбеси феновете на тениса с патриотичен коментар

Джокович вбеси феновете на тениса с патриотичен коментар

Най-добрият сръбски тенисист Новак Джокович не срещна трудности в първия кръг на “Ролан Гарос” и отстрани американеца Александър Ковачевич с чиста победа след 6:3, 6:2, 7:6 (7:1) за 2 часа и 29 минути. Проблемите за Ноле дойдоха края на самия двубой, когато 36-годишният спортист изрази радостта си от победата.

„Косово е сърцето на Сърбия. Спрете насилието“, бе коментара на поставения под номр 3 в схемата на “Ролан Гарос”, като го изписа с маркер върху обектива на една от камерите, записващи двубоя.

Новак Джокович е известен със своите патриотични пристрастия и оказва постоянна морална подкрепа на родната си Сърбия в политическия казус с Косово. Неведнъж Ноле се е изказвал против независимостта държавата от Западните Балкани, която обяви независимостта си през 2008 г. Сърбия официално не признава независимостта на наскоро сформираната държава, което важи и за 96 от държавите членки на ООН. И до днес мнозина международни анализатори твърдят, че сръбското население в Косово е жертва на насилие от местните власти. Нещото, срещу което именно Джокович обяви многократно позицията и за което проговори още веднъж на старта на кампанията си в “Ролан Гарос”.

Логично, това взриви напрежението и феновете освиркаха Ноле заради реакцията му. Франция, където се провежда турнирът е сред държавите, които подкрепят Косово, а населението ѝ е изключително чувствително спрямо провокациите, влизащи в разрез с разбиранията на либералните демокрации.

След мача в социалните мрежи се появиха още по-остри реакции на фенове не тениса, които искат директното отстраняване на сърбина от турнира. Ето и част от тях:

„Новак Джокович трябва да бъде забранен от всички спортни дейности. Много, много опасно е да му позволим да разпространява фалшива пропаганда, довела до смъртта на хиляди косовски албанци”

„Действията му допринасят не само за пропагандиране на омраза, но и за увековечаване на конфликти и разделения“

„Расизмът и шовинизмът нямат място в спорта“

„Този ​​човек просто обича сам да си копае гроба“

„Ролан Гарос“ трябва да го дисквалифицира за използване на техния турнир за насърчаване на расизъм“

Новак Джокович обаче неведнъж през годините е доказвал, че стои зад думите и действията си и отказа да се извини. Същото се случи и в началото на 2022 г., когато се забърка в прословутия скандал около “Аустрелиън оупън” и здравните мерки около пандемията заради COVID-19. Сега не бе по-различно и Ноле отговори на всичките си критици:

„Не съм политик и няма да участвам в политически дискусии. Като сърбин много ме боли от това, което се случва в Косово, изгонват нашите хора от общините. Това е най-малкото, което мога да направя, чувствам се отговорен като обществена личност и син на човек, роден в Косово, чувствам необходимост да дам подкрепа на цяла Сърбия. Не знам какво е бъдещето за сръбския народ и Косово, но е важно да покажем подкрепа. Не знам какво ще стане, знам, че имаше коментари от чужди журналисти, не знам дали ще ме накажат. Няма да се оправдавам, пак бих го направил. Аз съм против войните и всякакви конфликти, винаги съм говорил за това публично. Тази ситуация в Косово е прецедент в съответствие с устава на ООН и всички права, много съжалявам, че сме в ситуацията, в която се намираме. Косово е нашето огнище, нашата крепост, там се проведе най-голямата ни битка, там се намират най-важните ни манастири“, каза Джокович.

Предстои да видим какво ще бъде решението за 36-годишният тенисист, но едно е сигурно. И то е, че Джокович няма да спре с изказванията и ексцентричното си поведение въпреки масовото неодобрение и възможните рестрикции.

Иначе ако всичко е наред, във втория кръг на “Ролан Гарос” Новак Джокович ще трябва да се изправи срещу унгареца Мартон Фучович.

Снимки: Gettyimages

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти