Кой с какви гуми разполага преди старта

Комплектите гуми, с които разполагат пилотите във Формула 1 преди старта на Гран При на Монако подсказват за това каква ще е най-масовата стратегия. Но има и интересни изключения.

По един комплект нови средно твърди сликове имат всички пилоти без двамата съотборници в Астън Мартин Фернандо Алонсо и Лорънс Строл. Сходно е и положението при твърдите сликове – всички имат по един комплект нови гуми с изключение на Алонсо, Строл и двамата пилоти на Алфа Таури Ник де Врийс и Юки Цунода.

При меките сликове в най-добро положение е Серхио Перес с 4 нови комплекта, но той стартира днес последен, след като вчера катастрофира в първата част на квалификацията. С по 3 нови комплекта за Гуаню Джоу (Алфа Ромео) и пилотите на Хаас Кевин Магнусен и Нико Хюлкенберг.

Пирели: Само един бокс, ако не вали
Пирели: Само един бокс, ако не вали

Макс Верстапен, който тръгва от полпозишън разполага с гуми, с които да изпълни оптималната стратегия – старт със средно твърди и после с твърди до финала – той има по един комплект нови сликове и от двата вида.

Верстапен със златен шанс да се откъсне от Перес в битката за титлата
Верстапен със златен шанс да се откъсне от Перес в битката за титлата

Но при Алонсо ситуацията е по-различна и по-трудна – испанецът има по един комплект вече карани твърди и средно твърди, както и 4 комплекта меки сликове. Така че от него може да очакваме изненада на старта.

70% шанс за дъжд за състезанието в Монако
70% шанс за дъжд за състезанието в Монако

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти