ФИА внесе уточнение за изтърпяването на наказанията от 5 и 10 секунди

След наказанието, което първо бе дадено, с по-късно отменено, на Фернандо Алонсо в Гран При на Саудитска Арабия преди две седмици от Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че ще дискутират случилото се с испанеца в Джеда и ще внесат разяснение преди Гран При на Австралия.

Припомняме, че двукратният шамион бе санкциониран с 10 секунди след финала на състезанието край бреговете на Червено море, тъй като не бе изтърпял правилно дадената му санкция от 5 секунди по време на своето спиране в бокса в края на 18-та обиколка. Нарушението, което донесе повторната санкция, бе това, че задният крик бе докоснал колата на Алонсо преди изтичането на наказанието.

Алонсо разкритикува ФИА: Има нещо сбъркано в системата
Алонсо разкритикува ФИА: Има нещо сбъркано в системата

Според комисарите това се считаше за „работа по колата“, каквата не е позволена преди изтърпяването на санкцията. От Астън Мартин обжалваха това и успяха да покажат седем предишни случая, в които подобни действия не са водели до повторно наказание и поради тази причина и санцкията на Алонсо бе отменена и той запази своя подиум №100 във Формула 1.

От Гран При на Австралия обаче всяко докосване на колата, независимо дали е с ръка, или инструмент, включително преден и заден крик, ще се счита за „работа по колата“ и ще води до повторно, по-сериозно наказание.

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти