Чептегей и Киплимо - златното атлетическо дуо на Уганда

Чептегей и Киплимо - златното атлетическо дуо на Уганда

Джошуа Чептегей стана лице на угандийската атлетика от спечелването на сребърния медал на 10 000 метра на Световното първенство по лека атлетика в Лондон през 2017 г. След това той подобри постиженията си, стигайки до злато на Световните първенства през 2019 и 2022 г. Също така угандиецът стана двоен шампион на 5000 и 10 000 метра на Игрите на Британската общност в Голд Коуст през 2018 г., както и световен рекордьор и олимпийски шампион на 5000 метра.

Всички тези успехи го превърнаха и в най-успешния угандийски атлет за всички времена.

Но 26-годишният Чептегей е щастлив, че от известно времме по-младият му 22-годишен сънародник Джейкъб Киплимо е достоен опонент и му помага за по-силни резултати.

“Винаги пътувах сам за състезания, борех се сам да представлявам родината и да печеля за нея. Но когато Джейкъб дойде, мисля, че напрежението върху моите рамене се редуцира. Не е добре за страната всички погледи да са само върху един човек”, каза Чептегей пред Би Би Си Африка.

Чептегей призна, че живее в страх Уганда да не изпусне подиума на големи състезания, ако се контузи - нещо, което се случи, когато беше принуден да се оттегли от миналогодишните Игри на Британската общност в Бирмингам.

В негово отсъствие обаче златен дубъл на 5000 и 10 000 метра в Бирмингам постигна Киплимо.

“Беше красиво да видя какво постигна той за Уганда. Бях толкова горд с него”, коментира Чептегей успеха на по-младия си сънародник.

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти