Норвегия със 7-ма титла в смесената щафета след героично представяне на Легрейд, България 17-та

Норвегия със 7-ма титла в смесената щафета след героично представяне на Легрейд, България 17-та

Квартетът на Норвегия в състав Ингрид Ландмарк Тандреволд, Марте Олсбу Рьозеланд, Стурла Холм Легрейд и Йоханес Тингнес Бьо спечели първия златен медал на Световното първенство по биатлон в Оберхоф (Германия), след като триумфира в смесената щафета на 4 по 6 километра. С най-голяма заслуга за успеха на викингите бе Легрейд, който в своя пост успя да стопи пасив от 50.0 секунди спрямо тима на Италия, след като бе перфектен в стрелбата си.

Изоставането си норвежците натрупаха още в първия пост, когато Тандреволд направи една наказателна обиколка в стрелбата си от положение прав. След нея тя предаде с пасив от 55.3 секунди на Рьозеланд, която използва два допълнителни потрана в своите стрелби и стопи само 5.3 секунди от пасива на своя тим.

След това обаче дойде и ключовият трети пост на Легрейд, който с две безгрешни стрелби излезе начело, след като отборите на Италия (Дидие Биона), Франция (Емилиян Жаклен), Германия (Бенедикт Дол) и Швеция (Мартин Понсилуома) имаха затруднения при своите стрелби въпреки спокойното и ясно време в Оберхоф днес. Така Легрейд улесни чувствително задачата на Бьо, който въпреки четирите допълнителни патрона, които използва, донесе златото на своя тим.

Сребърният медал днес бе за отбора на Италия (Лиза Витоци, Доротея Вирер, Дидие Биона, Томасо Джакомел), а бронзът бе за Франция (Жулия Симон, Анаис Шевалие-Буше, Емилиян Жаклен, Кентан Фийон Майе), които за малко не загубиха медала заради фамозна грешка на Фийон Майе в самия край на състезанието. Носителят на големия кристален глобус пропусна отбивката за финалната зона, но за щастие на неговите съотборници осъзна своята грешка достатъчно бързо, за да се върне в коректния коридор и да завърши на 3.3 секунди пред Австрия (Дуня Здуч, Лиза Тереза Хаузер, Давид Комaц, Симон Едер). Тази грешка коства на Фийон Майе 14.9 секунди спрямо Бьо, който в последните метри кара по инерция.

Отборът на България в състав Милена Тодорова, Валентина Димитрова, Владимир Илиев и Благой Тодев завърши състезанието на 17-та позиция с една наказателна обиколка на Тодорова и общо 11 допълнителни патрона. Пасивът на българите спрямо първото място бе 4:34.1 минути. Преди две години в Поклюка България, тогава в състав Димитър Герджиков, Илиев, Тодорова и Даниела Кадева, завърши на 15-то място, което е рекордно представяне за българите в тази дисциплина на Световните първенства.

В цялата история на смесената щафета, която е част от програмата на Световните първенства от шампионата в Хохфилцен през 2005, най-успешен е отборът на Норвегия, който има общо седем златни, два сребърни и три бронзови медала. Викингите неизбежно печелят тази дисциплина от Йостерзунд 2019 насам, като те триумфираха и на Олимпийските игри в Пекин преди година.

Програмата на Световното първенство по биатлон в Оберхоф продължава в петък с женския спринт на 7.5 километра, който ще стартира в 15:30 часа българско време. Точно 24 часа по-късно ще започне и мъжкият спринт на 10 километра.

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички