Седем години по-късно Капитана пак е шампион

Седем години по-късно Капитана пак е шампион

Алистър Картър прекрати седемгодишно чакане за ранкинг титла с разгрома 10:3 над Том Форд пред 2000 зрители в зала “Темподром” в Берлин на финала на Германския Мастърс.

Това е пета ранкинг титла за Капитана и първа от триумфа му в World Open 2016, а иначе той е и двукратен финалист в “Крусибъл”, като и в двата случая загуби от Рони О’Съливан през 2008-ма и 2012-та.

Картър вече е третият майстор на щеката с две титли от Германския Мастърс след Джъд Тръмп и Марк Уилямс, които не участваха тази година. Капитана спечели през 2013-та след 9:6 над Марко Фу във финала, а през 2017-а загуби двубоя за трофея от Антъни Хамилтън с 6:9. Той, заедно с Кайрън Уилсън (2019), бяха единствените предишни шампиони в тазгодишното издание на Германския Мастърс.

Освен с титлата, Картър си тръгна от Берлин с чек за 80 000 паунда и класиране на осма позиция в едногодишната ранглиста. Така той не само си гарантира участие в предстоящия Шампионат на играчите, но и почти сигурно ще се вмести в схемата на Шампионата на тура, където са само тези от топ 8. Той се завърна и в топ 16 на световната ранглиста, като ще може да разчита на директно класиране за Световното първенство в “Крусибъл”.

Том Форд пък загуби и втория си ранкинг финал след онзи през 2016-а от Марк Селби в “Пол Хънтър Класик”, но спечели 35 000 паунда. Изминалата седмица е поредната успешна за него през сезона, след като преди Коледа той стигна полуфиналите на Шампионата на Обединеното кралство.

Още от Снукър

Виж всички