Кения ще кандидатства за домакинство на Световното  през 2029 г.

Кения ще кандидатства за домакинство на Световното  през 2029 г.

Президентът на Кенийската атлетика Джак Тувей обяви, че страната ще се бори за домакин на Световното първенство по лека атлетика през 2029 г., след като пропусна да спечели домакинството през 2025 г.

Тувей каза, че страната разполага с всичко необходимо, за да бъде домакин на голямо лекоатлетическо събитие, особено след последните успехи на Световното за юноши и девойки под 18 години и Световното под 20 години.

“Кандидатствахме през 2019 г. по време на Световното първенство в Доха. Взех писмото лично и не можете да бъдете домакин на световно събитие, преди да получите разрешение от правителството. Обърнахме се към правителството и ни позволиха да кандидатстваме за домакинство на Световното първенство през 2025 г.

Искахме да бъдем първите домакини на Световно първенство в Африка, но загубихме (от Япония). Затова не мисля да приемам друго Световно първенство по крос кънтри, преди да направим Световното първенство. Ще опитаме отново, но не мисля, че можем да направим събитието през 2027 г. Причината, поради която загубихме 2025 г., е липсата на инфраструктура и затова трябва да отделим време и да гарантираме, че отговаряме на всички изисквания“, каза Тувей. 

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти