Гледай на живо

IT лигата на БАМФ - Гледайте "Без засади"

Спортисти от Беларус, противопоставящи се на управлението на Лукашенко, призоваха МОК да им разреши участие в Париж

Спортисти от Беларус, противопоставящи се на управлението на Лукашенко, призоваха МОК да им разреши участие в Париж

Спортистите от Беларус, който явно се противопоставят на управлението на президента Александър Лукашенко, призоваха Международния олимпийски комитет (МОК) да им разреши участие в турнири на международни ниво. Възможността представители Русия и Беларус да се състезават на Олимпиадата в Париж догодина доведе до несъгласие от страна на Украйна и Латвия, които заплашиха с бойкот на Игрите.

"Подкрепяме засилването на вече въведените санкции срещу Русия и Беларус. Руските и беларуските спортисти, подкрепящи режимите на Путин и Лукашенко, не трябва да имат възможност да внасят агресия и на световната спортна арена. Свободните беларуски спортисти трябва да получат правото да участват в спортни състезания и да бъдат опазени от преследване от режима на Лукашенко заради гражданската си позиция", се казва в призива на спортистите от Беларус, цитиран от Ройтерс.

Няколко беларуски спортисти, които излязоха на улицата или изразиха подкрепа за опозицията след изборите в страната, включително състезателя по десетобой Андрей Краучанка, бяха задържани и имаха престой в затвора. Други загубиха държавната си работа или бяха отстранени от националните отбори.

В призива се казва още, че подкрепящите военната инвазия на Русия в Украйна, продължаваща почти една година, не трябва да бъдат допускани до участие на олимпийските игри в Париж.

Александър Лукашенко е смятан за един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин, а стотици беларуски спортисти подписаха отворено писмо с искане за повторение на президентските избори през 2020 година, след които Лукашенко запази властта си.

Снимки: Gettyimages

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти