Умар Кремльов: Руските спортисти не трябва да участват в Париж 2024 без знаме и химн

Умар Кремльов: Руските спортисти не трябва да участват в Париж 2024 без знаме и химн

Президентът на Международната боксова асоциация (ИБА) Умар Кремльов заяви, че руските спортисти не трябва да участват на Олимпийските игри в Париж 2024 без знамето и химна на страната си, предава ТАСС.

"Това трябва да се подкрепя, трябва да се защитава. Основното нещо е да не си мълчим", каза Кремльов и разкритикува служители, които подкрепят участието на руските спортисти на Олимпийските игри с неутрален статут.

"Същото е, ако кажат: "Откажи се от майка си и ела на турнира". Как може да се прави такова предложение? Това е моят живот, това е всичко, което имам, и трябва да разберете, че не сме длъжни да се отказваме от знамето и химна. Има всички шансове да отидем на Олимпийските игри със знамето и химна, ако не мълчим", добави Кремльов.

По-рано ИБА разреши на руските спортисти да се състезават със знамето и химна на страната си.

На 4 март 2022 ИБА замрази участието на боксьори от двете страни в международни състезания заради участието на Русия и Беларус във войната срещу Украйна. От 28 февруари миналата година Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча да не се допускат представители на двете държави до всякакви спортни прояви. Почти всички големи световни федерации се съобразиха с това решение.

На 25 януари тази година МОК издаде нова препоръка, предлагаща спортисти, които не участват активно в подкрепа на специалната военна операция и които спазват Световния антидопингов кодекс и всички съответни антидопингови правила и разпоредби, да бъдат допуснати до международни турнири, но с неутрален статут.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти