Съд отсъди в полза на клубовете от Суперлигата, но това не е краят

Съд отсъди в полза на клубовете от Суперлигата, но това не е краят

УЕФА и ФИФА няма право да наказва клубове, които участват в евентуалната Европейска суперлига. Това реши съд в Мадрид след подадена жалба от страна на на компанията "А22 Спортс Мениджмънт", която е представител на въпросните отбори. Това обаче не е краят на битката, защото се очаква официалното становище на Съда на Европейския съюз в Люксембург, който се занимава със случая.

През декември генералния адвокат по казуса Атанасиос Ранто изрази становище, че УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването на нови състезания като Европейската Суперлига и едно такова решение е напълно съвместимо със законодателството на ЕС. Това поражда очаквания, че в крайна сметка Съдът на Европейския съюз ще подкрепи евентуалните санкции. Решението, което няма да подлежи на обжалване, се очаква през тази година.

От "А22 Спортс Мениджмънт” обаче не са съгласни с мнението на Атанасиос Ранто и се обърнаха към съд в Мадрид.

Както е известно, на 19 април 2021 г. 12 клуба обявиха създаването на Суперлигата. След протеста на феновете и заплаха със санкции от страна на УЕФА повечето участници набързо се оттеглиха и проектът беше спрян. Три клуба обаче - Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, не се отказаха и продължават да лобират за създаването на турнира. Има информации, че споменатите колоси могат да бъдат изхвърлени от Шампионската лига за наказание.

Това днешно решение на съда в Мадрид обаче кара все повече хора да вярват, че в крайна сметка Съдът на Европейския съюз ще бъде снизходителен, защото евентуални санкции на споменатите големи клубове със сигурност ще бъдат атакувани в съда и това може да доведе до правен хаос.

Ако се стигне до неговото стартиране, това почти сигурно няма да се случи преди лятото на 2024-та година.

Ал-Хелайфи продължава: Суперлига? Никой дори няма да отиде на стадиона
Ал-Хелайфи продължава: Суперлига? Никой дори няма да отиде на стадиона
Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages

Още от Футбол свят

Виж всички