Защо първите запалвания са толкова важни за отборите във Формула 1

Защо първите запалвания са толкова важни за отборите във Формула 1

В началото на всяка година феновете на Формула 1 стават свидетели на множество видеа, на които отборите показват как за първи път запалват своите коли. Но защо този момент е толкова важен за всеки един от тях? Отговорът на този въпрос дава главният отговорник за сглобяването на колите на Макларън Джонатан Брукс.

Макларън вдъхна живот на новата си кола
Макларън вдъхна живот на новата си кола

„Този момент отбелязва раждането на новата кола и сигнализира за началото на новия сезон. Колата оживява в този момент. За много хора първото запалване е кулминацията на вложените от тях усилия в рамките на месеци и дори години, в зависимост от сектора, в които те работят.

„Това е голям момента за всички във фабриката, защото много хора са вложили много усилия, за да се стигне до него. Както казах, в този момент новата кола се ражда и всеки иска да присъства, за да я чуе за първи път.

„Стигането до този момент е много дълъг процес, късни нощи и много работни часове от всички в отбора. Много нещата трябва да бъдат отметнати и одобрени по отделно, преди да бъдат монтирани на колата. Запалването е потвърждението, че всичко работи както трябва“, обясни Брукс.

„Доброто запалване е когато всички мине по план. Тази година сглобяването на колата мина добре. Миналата то беше по-сложно за всеки отбор заради новите правила, докато през тази ние вече малко или много познаваме колите си. За момента всичко се развива по план и ние успяваме да преодолеем всички дребни проблеми, които се появяват, без да сме имали по-съществени такива“, добави още Брукс.

До момента само отборите на Макларън и Мерцедес са публикували видеа как стартират новите си коли за първи път, но се очаква в близките дни това да сторят и голяма част от техните съперници. Все пак до началото на предсезонните тестове остава по-малко от месец, тъй като те стартират на 23 февруари в Бахрейн.

Малко над 2 седмици ще отнемат премиерите във Формула 1
Малко над 2 седмици ще отнемат премиерите във Формула 1

Изпитанията ще бъде с продължителност от три дни, а по-малко от седмица след техния край ще започне и първият състезателен уикенд във Формула 1 за 2023 година. Той ще бъде за Гран При на Бахрейн, която за трета поредна година ще даде начало на битката за световната титла в най-бързия спорт на планетата.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти