Маратонът на Осака ще има нова победителка

Маратонът на Осака ще има нова победителка

Ново име ще бъде добавено към списъка с победители в маратона за жени в Осака в неделя (29 януари), тъй като нито една от миналите шампионки няма да присъства на шосейното състезание. Японките доминираха в надпреварата през последните години, като спечелиха шест от последните седем издания. Но присъствието на Маурин Чепкемой, Хевън Хайлу и Месерет Гола означава, че има голяма вероятност чуждестранна атлетка да спечели тазгодишната надпревара.

Чепкемой и Хайлу са се състезавали и преди, на маратона в Амстердам през 2021 г., където и двете поставиха най-добрите резултати в своите кариери. Кенийката Чепкемой завърши само на една секунда пред Хайлу в този случай - 2:20:18 до 2:20:19 часа, така че етиопката ще бъде силно мотивирана за реванш.

През 2022 г. Чепкемой спечели маратона в Енсхеде с 2:21:10 и след това пробяга 2:25:12 в Берлин, но завърши извън топ 10. Междувременно Хайлу спечели в Ротердам с 2:22 :01, но след това не успя да завърши в Чикаго.

Ако Чепкемой спечели, тя ще бъде първият кенийски победител в това състезание, откакто Катрин Ндереба спечели през 2006 г.

Но Гола, сънародничка на Хайлу от Етиопия, също трябва да гони победата. Постоянно представяща се, тя завърши на второ място в четири от последните си шест маратона. Тя постави личен рекорд от 2:20:50, когато завърши втора в Севиля миналата година, и се доближи до това в Берлин седем месеца по-късно с 2:20:58, за да се класира на пето място.

Очаква се на старт да застанат и няколко силни японки. Юка Андо е най-бързата японка в тази област с нейните 2:21:36 часа от дебюта си в маратона през 2017 г.

Саяка Сато и Мао Уесуги също трябва да бъдат сред водещите местни претендентки. Сато завърши шеста в Осака миналата година, след което стигна до топ 10 в Берлин, като постави личен рекорд от 2:22:13.

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти