В криза ли е снукърът?

В криза ли е снукърът?

Проблемът със снукър календара от пандемията насам продължава да стои на дневен ред, а вече недоволството сред играчите се увеличи с отпадането на Турския Мастърс през март.

Турнирът в Турция пропадна заради проблеми със спонсора - хотел “Нирвана”. Поради липса на надпревари в Китай обаче през сезона се създава сериозна дупка откъм събития и най-вече - възможност за по-ниско ранкираните играчи да се състезават активно.

Един от ветераните в джентълменския спорт Антъни Хамилтън разказва за неволите на състезател от ниво номер 40 в световната ранглиста.

Хамилтън не се класира за Откритото първенство на Уелс и Германския Мастърс, което означава, че с изключение на тазседмичния Shoot Out няма да играе около четири месеца - чак до квалификациите за Световното първенство.

“Не съм печелил мач от ноември, а докато стане време за Шефилд, ще са минали шест месеца. Това не се е случвало никога, като единствената утеха е, че за другите играчи от този ранг ситуацията е същата. Има турнири само за топ играчите - предстоят Шампионата на играчите (за топ 16) и Шампионата на тура (за топ 8), но за другите по-надолу в ранглистата просто няма събития”, разказва Хамилтън пред “Метро”.

За този сезон World Snooker Tour предприе антикризисна мярка - изплащане на 20 000 паунда за всеки от играчите, който не ги е достигнал като актив с представянето си през сезона. Към днешна дата само 54-ма от всичките регистрирани 131 майстори на щеката са надвишили 20 000 паунда с резултатите си през кампанията. Всички останали могат да получат въпросните пари накуп, но разделено на 12 месеца това означава по 1666.67 паунда месечно, а в тях не се включват всичките разходи по време на участие в даден турнир (транспорт, хотел, тренировки, джобни).

Липсата на турнири в Китай все още не е компенсирана и през последните години натрупването на такива паузи става все по-тежко финансово за играчите. World Snooker Tour, естествено, се стреми да запълни пробойните в календара, но страда с намирането на устойчиви спонсори, които не са букмейкърски компании. Последният такъв пример бе с британската автомобилна борса Cazoo, която беше основен партньор на WST, но заради финансови проблеми се оттегли и на нейно място спонсор на Световната Гран при, Шампионата на играчите и Шампионата на тура вече е duelbits.

Още от Снукър

Виж всички