Съдия посочи от коя страна са най-неприятните футболисти

Съдия посочи от коя страна са най-неприятните футболисти

Мнозина останаха с впечатление, че аржентинските национали бяха най-невъздържаните по време на Световното първенство в Катар, но един от съдиите на финалите уточни, че бразилците ги “бият” в това отношение. Антон Щетинин - австралийския рефер от руски произход, беше един от страничните арбитри на финалите в Катар.

“Най-трудно е да свириш на бразилци. Даже се страхувах, че може да ми се наложи да съм на техен двубой. Трябва да си изключително стабилен психически, за да ги контролираш. Бразилците са като противни деца. Събират се като глутница вълци и се бият директно пред съдията. Изглежда, че са свикнали в тяхната страна реферите да не са толкова стриктни. Много се изписа за поведението на аржентинците, но дори те са по-сдържани от бразилските играчи”, разказа съдията в интервю за руския сайт Sport24.

На него не му се наложи да укротява бразилците, защото му се падна да бъде страничен арбитър на Мексико - Полша.

Според него правилата на ФИФА при избора на арбитри за такива големи първенства не са най-удачните. Той даде за пример факта, че наряди се дават на съдии от страни, където футболът не е на кой знае какво високо ниво.

“Има мнение, че някои рефери не са на нужното ниво. Тези в Южна Америка са свикнали на един стил, докато британските примерно на друг. Когато към това прибавиш и ВАР, с който мнозина нямат опит, това води до ситуации като тази с Алиреза Фагани от Португалия - Уругвай”, продължи Щетинин.

Рефер от ВАР разкри как е било взето едно от важните решения на Мондиала
Рефер от ВАР разкри как е било взето едно от важните решения на Мондиала

“Но и политиката играе роля. Вече е невъзможно да не вземеш поне един съдия от определени райони на света. И проблемът е, че някои от тези колеги нямат нужния опит да се справят с напрежението. Може да си брилянтен в нормативите и теоретичната част, но да не успееш да се справиш с натиска от феновете и мултимилионерите на терена покрай теб”, завърши въпросният арбитър.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти