Гледай на живо

Как ще се отразят на Манчестър Сити повдигнатите обвинения - Гледайте "Контра"

Новата кола на Астън Мартин ще е „много различна“ спрямо тази от 2022

Новата кола на Астън Мартин ще е „много различна“ спрямо тази от 2022

Техническият директор на тима на Астън Мартин Дан Фалоус заяви, че новата кола на британския екип – AMR23, ще бъде „много различна“ спрямо тази, с която Ланс Строл и Себастиан Фетел се състезаваха през 2022 година.

AMR23 е първата кола на базирания в Силвърстоун отбор, която се развива от самото начало от бившия аеродинамик на Ред Бул Фалоус, който започна да работи за Астън Мартин през април месец. След неговото назначаване зеленият тим демонстрира значителен прогрес, най-вече след като смени своята концепция след първата третина на кампанията.

ФИА одобри „зеления Ред Бул“ на Астън Мартин
ФИА одобри „зеления Ред Бул“ на Астън Мартин

По думите на Фалоус новата кола на Астън Мартин ще представлява още една крачка напред.

„Има известни ограничения на това, какво можеш да правиш с новите правила. Новите коли винаги трябва да минат теста на децата ми. Аз им показвам колата и ако те кажат, че е различна, значи тя е. Те винаги казват, че са еднакви, но с ограниченията на правилата бих казал, че AMR23 е доста по-различен спрямо AMR22“, каза Фалоус.

„Новите правила за подовете не са много голяма промяна. Но те определено се отразяват негативно върху силите на притискане, така че ние трябваше да превъзмогнем този дефицит, както и всеки друг отбор. Трудно е да се каже дали някои отбори ще бъдат по-засегнати от други, но поне за нас е доста значителен удар. Ние обаче се надяваме, че тези промени ще свършат своята работа и ще намалят подскачането, каквато е и идеята на ФИА“, добави още Фалоус.

Той също така коментира и прогреса на Астън Мартин от втората половина на сезона. Той позволи на британския тим да се изкачи от деветото до седмото място в конструкторския шампионат. В края на сезона Астън Мартин и Алфа Ромео завършиха с равен актив от по 55 точки, но заради по-доброто класиране в отделните състезания отборът от Хинвил бе класиран шести. Според Фалоус този прогрес на тима от Силвсъртоун показва, че той се движи в правилната посока на развитие.

„Това ни помогна да добием увереност за следващата година. Определено започнахме годината с кола, която не беше това, което искахме, но ние показвахме с развитието, особено във втората половина на сезона, че разбираме новите правила. За догодина ще се опитаме да сме много агресивни с развойната дейност, като ще използваме наученото през този сезон“, заяви техническият директор на Астън Мартин.

Алонсо е „повече от 100%“ доволен от трансфера си в Астън Мартин
Алонсо е „повече от 100%“ доволен от трансфера си в Астън Мартин

Догодина пилотският състав на Астън Мартин ще бъде формиран от Строл и двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. Испанецът идва на мястото на четирикратния първенец Фетел, който прекрати своята кариера във Формула 1 в края на 2022 година.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти