Верстапен: Спечелването на титлата в Япония ще е специално

През 90-те години на 20 век пистата „Сузука“ в Япония не веднъж и два пъти е била арена на решаващи състезания в битката за титлата във Формула 1. През последните години обаче това е много трудно постижимо, тъй като след Гран При на Япония остават 4-5, а понякога и повече състезания до края на сезона.

Това означава, че даден пилот трябва сериозно да доминира в рамките на сезона, за да може да си гарантира титлата в Страната на изгряващото слънце. Точно такава е и ситуацията през 2022 година, като Гран При на Япония ще представлява втория пореден мачбол за Макс Верстапен, след като нидерландецът не успя да реализира при първия си опит в Сингапур миналата седмица. 

Ето как Верстапен може да спечели титлата в Япония тази седмица
Ето как Верстапен може да спечели титлата в Япония тази седмица

Самият Верстапен застана пред медиите преди началото на уикенда за Гран При на Япония и заяви, че за него ще бъде много специално ако успее да спечели титлата тази неделя, в домашното състезание на Хонда. Вчера Ред Бул и японският производител подновиха своето партньорство.

Хонда се връща като спонсор на Ред Бул и Алфа Таури
Хонда се връща като спонсор на Ред Бул и Алфа Таури

„Ще е много специално заради нашите отношения с Хонда. Мисля, че беше жалко, че не бяхме тук миналата година, така че ние нямаме търпение за състезанието в неделя. Ще видим какво ще стане. Едно е сигурно, нуждаем се от перфектен уикенд“, каза световният шампион.

Макс: Ще направя всичко възможно да взема титлата в неделя!
Макс: Ще направя всичко възможно да взема титлата в неделя!

През миналата година нидерландецът стана едва третият световен шампион в историята на Формула 1, който спечели титлата с кола, задвижвана от Хонда. Другите двама пилоти, постигнали това, са Ален Прост и Аертон Сена, които го сториха по време на легендарното партньорство между Макларън и Хонда в края на 80-те и началото на 90-те години. 

За последно световната титла във Формула 1 се реши в Гран При на Япония през вече далечната 2011 година, когато с третото си място на „Сузука“ Себастиан Фетел си гарантира второто си поредно отличие. По ирония на съдбата в неделя Верстапен също ще има шанса да си гарантира втората си поредна световна титла. 

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти