Доктор Марко потвърди, че ФИА има въпроси за бюджета на тима

Доктор Марко потвърди, че ФИА има въпроси за бюджета на тима

Голямата сензация в рамките на Гран При на Сингапур беше информацията, че два отбора са нарушили тавана на бюджетите през миналия сезон, като няколко авторитетни издания посочиха, че става въпрос за Ред Бул и Астън Мартин. След това стана ясно, че единият отбор е нарушил с много, а другият - доста по-малко. После се появи сумата от 5 милиона долара, а накрая и 10 милиона долара. При таван на бюджетите за миналата година от 145 милиона долара.

Кристиан Хорнър отрече Ред Бул да са нарушавали тавана на бюджетите миналата година, а шефът на Мерцедес Тото Волф обясни, че информацията за “пробиването” на тавана от страна на два отбора не е тайна за никого от Формула 1. Това пък доведе до подозрения, че Волф има информатор във ФИА.

В крайна сметка съветникът на Ред Бул доктор Хелмут Марко призна, че при одита на бюджета на тима за миналата година и изразходването му от ФИА са “имали въпроси” за работата на отбора.

Има ли Тото Волф информатор във ФИА?
Има ли Тото Волф информатор във ФИА?

“Но трябва да сме пределно точни - обясни доктор Марко пред австрийската телевизия ORF. - Ние нямаме никаква информация за това, че от ФИА са открили, че ние сме били в преразход през миналия сезон. Но за мен интересният въпрос е откъде Тото Волф знае за всичко това. Все още няма одобрен отчет, няма конкретни суми, така че няма преразход от наша страна. Но признавам, че имаше няколко случая, в които ФИА имаше въпроси към нас и също така имаше разминаване при тълкуването на отчетените разходи. Ние сме дали на ФИА нашето тълкуване на тези казуси, но все още нямаме отговор.”

Какви наказания грозят Ред Бул и Астън Мартин?
Какви наказания грозят Ред Бул и Астън Мартин?

Доктор Марко уточни, че става въпрос за 6 казуса, като по два от тях във ФИА са приели мнението на Ред Бул, но останалите не са решени.

Волф: Нарушаването на тавана на бюджетите е сериозна работа
Волф: Нарушаването на тавана на бюджетите е сериозна работа

Според нидерландския тв канал Ziggo Sport Ред Бул и Астън Мартин най-вероятно ще бъдат глобени, като се очаква санкцията да е в размер на 7,5 милиона британски лири и ограничение на времето, през което отборите имат право да работят в аеродинамичния тунел.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Моторни спортове

Виж всички